Spring naar de content

Mark Rutte was in de pers de Politicus van het Jaar

Diederik Samsom werd over 2012 gekozen tot de Politicus van het jaar. Zo’n verkiezing is altijd een momentopname en in 2012 was dat zeker zo.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: K. Buldermans

Ik ga niet tornen aan de rechtsgeldigheid van zijn verkiezing – die is er namelijk niet. Een beperkt aantal personen, door organisator EenVandaag ‘het publiek’ genoemd, brengt op enig moment zijn stem uit. De steekproef – voor zover daar sprake van is – is er een waarvan een statisticus acuut de neiging krijgt zich ziek te melden. Maar we doen het nu eenmaal al jaren zo, het is volksvertier en ook in mijn ogen heeft Diederik het dik verdiend, het was ongekend wat hij vertoonde. En bovendien is hij zo ongeveer mijn achterbuurman dus daar hoor ook ik op te stemmen. Samsom kreeg van het publiek 20 procent van de stemmen, goede tweede was Jan Kees de Jager – wie kent hem nog? – met 15 procent.

Journalisten van nieuwsmedia zoals de dagbladen, het Journaal en actualiteitenrubrieken zouden de uitslag anders hebben doen zijn, zo blijkt uit cijfers van onderzoeksinstituut ‘De Nederlandse Nieuwsmonitor’.

Trouw had het vaakst Wilders op de voorpagina
Gewogen naar het aantal artikelen en oplage- en kijkcijfers kwam Mark Rutte ruim als eerste naar voren, gevold door Geert Wilders en pas daarna Diederik Samsom. Dat is ook niet zo gek want tot medio februari 2012 was Samsom een veelbelovend maar ook enigszins controversieel kamerlid, Job Cohen was nog de voorman. Jan Kees de Jager, waarvan niet alleen ik het idee had dat hij de voorpagina’s beheerste, komt pas op de vijfde plaats. Ook de hype rond Tofik Dibi bezorgt hem niet meer dan een 25ste plaats.

In alle landelijke dagbladen scoort Mark Rutte op één na overal die eerste plaats. Er is een opmerkelijke uitzondering. In Trouw gaat die plek naar Geert Wilders.

Wie het hele rapport wil lezen, u vindt het hier.