Spring naar de content

Kroonjaar gemist

Kennelijk zijn we niet de enigen die maar geen genoeg kunnen krijgen van al die Hitler-literatuur.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Daan Dijksman

Want hoe anders de publicatie (in januari) bij Uitgeverij Prometheus te verklaren van Hitler – Een beknopte biografie? Auteur is de Nederlandse Duitsland-kenner Willem Melching.

In de boekenbranche is het nog nooit géén Hitlerjaar geweest. En datzelfde geldt, zij het op een bescheidener niveau, voor literatuur over de Kennedy’s. Op 22 november is het vijftig jaar geleden dat JFK in Dallas sneefde en dat vormt de aanleiding tot een vergroot aanbod aan nieuwe non-fictie.

Die datum was de makers van Agent Orange, Erik Varekamp (men raadplege voor zijn stijl het omslag van dit maandblad) en Mick Peet, blijkbaar ontgaan toen ze besloten dit jaar in plaats van een nieuwe aflevering van de ‘verstripte’ biografie van Prins Bernhard (waarvan er al vijf verschenen en nog zeker vijf zullen volgen) hetzelfde procedé te hanteren met de patriarch van de Kennedy-clan, Joseph. Het project (mede bedoeld voor de Amerikaanse markt) staat genoteerd voor 2014. Waar het dan moet concurreren met het gegeven dat het dat jaar een eeuw geleden is dat de Eerste Wereldoorlog begon (en, van een bescheidener orde, het eerste nummer van de Haagsche Post verscheen).