Spring naar de content

De meisje (2)

‘Me boek’, ‘de meisje’: we kijken er straks niet meer van op. Althans, volgens Kees van der Zwan van het Genootschap Onze Taal.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Nick Muller

Hij vindt dat niet erg, zei hij vorige maand op deze plaats. “Het Nederlands is een levende taal, die steeds verandert. Vergeet niet: de taal is van de taalgebruikers. Die beslissen wat er verandert en hoe het verandert, simpelweg door anders te spreken en te schrijven. Daar kunnen wij niets tegen doen.” Dixit Van der Zwan. Taalvirtuoos Heinz Polzer, beter bekend als cabaretier Drs. P, is beduusd.

Kunt u al een beetje aan wennen aan het idee dat we straks ‘de meisje’ mogen zeggen?

“De meisje? Wat een aanstellerij! ‘Meisje’ is onzijdig en daar hoort het lidwoord ‘het’ bij. Dat is logisch. Ik kan me dan ook niet voorstellen dat ‘de meisje’ ooit gangbaar Nederlands zal worden.’

De heer Van der Zwan denkt daar anders over.

“Dat is een stompzinnige gedachte van de heer Van der Zwan. Hij zou de Nederlandse taal juist moeten behoeden voor deze degeneratie. Maar dat doet hij niet. Ik vraag me werkelijk af wat het Genootschap Onze Taal nog voor nut heeft.”

Dient hier actie te worden ondernomen?

“Dat lijkt me onbegonnen werk. Het Nederlandse volk, waar ik over het algemeen geen hoge pet van op heb, zal zich er niets van aantrekken. De taal die het volk tegenwoordig spreekt is vulgair, en dat terwijl een taal als de onze juist respect verdient. Taal is hoger dan de mensheid, alleen zijn er helaas steeds minder mensen die dat beseffen.”