Spring naar de content

‘How to survive a shooting’, de nieuwste rage uit de VS die we niet moeten overnemen. YOLO!

We moesten even wennen aan het idee dat er personen rondlopen die ons op openbare gelegenheden met liefde een kopje kleiner maken, inmiddels weten we niet beter. 

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Olga Kortz

Niemand gaat nog naar school, de bioscoop of het winkelcentrum zonder in het achterhoofd te houden dat het wel eens de laatste keer kon zijn. Het zijn niet de plekken waar je dood gevonden wil worden, maar: je hoeft er in ieder geval ook niet meer levend gevonden te worden. (Gemakshalve ga je er van uit dat de horizon van het hiernamaals nog niet bevuild is met shoppingmalls.)

YOLO
We zijn deze personen die ons naar de andere wereld willen helpen dankbaar. ‘Leef alsof het je laatste dag is’ is eindelijk geen sentimentele uitspraak meer. En ‘YOLO’ is niet voor niets ongekend populair. Er staan weer dingen op het spel. Voor vertrek van huis mompelen we ‘ik zal je missen’ tegen onze geliefden en geven we de hond een extra aai over zijn hoofd.

Cursus ‘Hoe overleef ik een schietpartij’
In Amerika, waar de pistolen het afgelopen jaar weer in groten getale onder de kerstboom te vinden waren, waar er allang geschoten werd op scholen toen wij nog dachten dat flippo’s de laatste rage was, zijn ze blijkbaar toch minder levensmoe dan hun obesitasindex doet vermoeden. Er wordt massaal ingetekend op cursussen waar er geleerd wordt hoe je levend uit een schietpartij kunt komen.

De bekende methode, hoogstwaarschijnlijk te raadplegen in de What to do in an emergency van Reader’s Digest, blijkt achterhaald. Verschijnt er een schutter op de radar, is het onverstandig je te verstoppen. Of stil te houden. Cijfers wijzen uit dat mensen die zich verstopten makkelijke doelen waren.

Bewegende prooien
De nieuwe methode leert ons dat bewegende prooien minder goed zijn te raken. ‘Pro-actief’ is het kernwoord. Want: ‘guns are not magic’, aldus Joe Hendry, oud-marinier en leider van een dergelijke cursus.

In al zijn natuurlijke wreedheid accepteren
Laten we hopen dat deze nieuwste hype aan de andere kant van de oceaan blijft. Laat de Amerikanen zichzelf wederom maar plat slaan door ieder risico in het leven uit te sluiten. Wij hoeven geen pistolen op zak om ons te weren, wij kijken de inbreker als echte helden ongewapend in de ogen. We zullen onze moordenaar in het winkelcentrum na zijn gemiste schot onze andere wang toekeren. En trots zijn het leven in al zijn natuurlijke wreedheid te hebben geaccepteerd. De eeuwige jachtvelden zullen bloeien.