Spring naar de content

Cowboy John van den Heuvel met recht gevreesd

Kinderontvoering is een steeds groter wordend probleem, volgens het Centrum Internationale Kinderontvoering (IKO). In 2011 nam het aantal zaken waarbij het IKO werd ingeschakeld met 30% toe ten opzichte van het jaar daarvoor. Sinds kort geeft de organisatie juridische adviezen aan het RTL-programma ‘Ontvoerd‘. Binnen het IKO bestond discussie over de medewerking aan het programma. Was het een goede beslissing dat de organisatie meewerkt aan zo’n sensatiebelust format?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Roeland Müller

John van den Heuvel is een cowboy in de manier waarop hij het onrecht te lijf gaat, en in ontvoerd zit een aantal spanningsverhogende effecten. Zo wordt er uitgebreid op de landkaart gekeken met een intensiteit waar Bassie en Adriaan nog een puntje aan kunnen zuigen. En dat terwijl Van den Heuvel gewoon een slimme telefoon heeft; die gaat namelijk voortdurend af in de auto.

Maar doorgaans zorgt de ogenschijnlijke anti-held Van den Heuvel voor authentieke beelden. Vooral met huilende moeders kan hij maar slecht omgaan. ‘Nou, kom dan maar even hier’ zegt hij dan, waarop een korte ongemakkelijk knuffel volgt. Eigenlijk kan hij helemaal niets met dit soort emotionele uitspattingen.

Security expert
Toch is de echte held van het programma de verkenner, secondant en chauffeur Peter van Vugt. Hij reist vooruit als ‘security expert’ om de routine van de ontvoerder te ontdekken. Als hij weer iets heeft ontdekt over het leven van de ontvoerder, lacht hij besmuikt. Zoals ontvoerders in films dat doen vlak voor ze toeslaan.

Van Vugt, die in het echte leven villa’s van BN’ers op Ibiza beveiligt, is wat je noemt een mannetje. Bij hem heb je constant het idee hebt dat hij een paar stappen verder wil gaan dan het programma en de wet toe laten. Als het aan hem lag, had hij die klootzak samen met Van den Heuvel al lang tegen de muur gedrukt.

Binnen de grens
Maar dat maakt het programma zo leuk: het tweetal probeert hun zaak rond te krijgen en realiseert zich af en toe dat er een camera bij staat. Uiteindelijk blijven de cowboys binnen de grens van het toelaatbare.

Het programma verdient complimenten voor de doeltreffende manier waarop ontvoeringszaken worden belicht. Van den Heuvel laat zich juridisch bijpraten en is ingevoerd in de complexiteit van de zaken. Vaak heeft één van de ouders uit blinde paniek het kind meegenomen naar het buitenland zonder zich bewust te zijn van de illegaliteit van de actie. Het team gaat voorzichtig te werk en zoveel mogelijk wordt de dialoog toegepast.

Een voorbeeld van geslaagde geëngageerde televisie, waar het IKO met een gerust hart aan mee kan werken. John van den Heuvel zet het thema kinderontvoering op de kaart, met anderhalf uur spannende televisie als resultaat.

Ontvoerd wordt op woensdag uitgezonden op RTL 4 om 22.30 uur.

______
Volg HP/De Tijd op Facebook en Twitter