Spring naar de content

Politiek moment van de week: Lutz Jacobi is een beetje boos op Friesland

Deze week geen abdicatie of motie van wantrouwen. Een tamelijk rustige week dus in Den Haag. Het grote politieke vuurwerk vinden we vrijdag in Brussel, waar onderhandeld wordt over de begroting van de Europese Unie voor de komende jaren.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Pieter Yspeert

Lutz Jacobi besluit deze week wat lager in te zetten. De sympathieke Friezin maakt zich zorgen. Plannen voor vijftig kilometer aan wandelroutes over het boerenland worden namelijk geschrapt. Een doorn in Jacobi’s oog. De bezuiniging is een gevolg van het beleid van staatssecretaris Henk Bleker. In zijn Groningen worden de boerenlandpaden overigens niet geschrapt.

Onze favoriete Friezin wil weten of dat allemaal zomaar kan en mag (pdf). Het is toch ook zonde als de wandelroutes wél in Groningen, Drenthe en Noord-Holland lopen, maar er één provincie koppig weigert mee te doen.

Jacobi dus. Hoe anders had het voor haar kunnen lopen? Vorig jaar rond deze tijd maakte Nederland kennis met haar: ze wilde de Partij van de Arbeid leiden. U weet natuurlijk, dit lukte haar niet. Diederik Samsom won glansrijk en deed het goed bij de landelijke verkiezingen. Stel dat niet Samsom maar Jacobi beide verkiezingen had gewonnen. Met een beetje fantasie had ze nu dus aan de Europese onderhandelingstafel kunnen zitten. Voor Jacobi rest echter de anonimiteit van Kamervragen over wandelpaden in het Friese boerenland.

In de serie ‘Politiek moment van de week’ belicht HP/De Tijd wekelijks een bijzonder moment in de vaderlandse politiek. Een bijzondere Kamervraag, een opvallende motie, kortom: de krenten uit de Haagse pap.

Download de gratis app van Tablisto om ons maandblad op uw tablet te lezen

Volg HP/ De Tijd en Pieter Yspeert op Twitter

Volg HP/ De Tijd op Facebook