Spring naar de content

Wetsvoorstel: Amerikaanse staten op weg naar wietlegalisatie?

In de Amerikaanse staten Colorado en Washington hebben de inwoners afgelopen november niet alleen Barrack Obama een tweede termijn gegund als president van het land, maar tijdens deze stembusgang ook besloten dat de verkoop en het gebruik van cannabis voortaan legaal is. Legaal aan de hand van de wetten van de staat dan. Omdat de plant op federaal niveau nog verboden is, is de drugs ook in deze staten uiteindelijk illegaal. Ondanks een wetsvoorstel voor wietlegalisatie dat deze week is ingediend lijkt dit voorlopig niet te veranderen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Aaron van Wirdum

Hoewel een groeiende meerderheid van de Amerikanen lijkt te vinden dat het al dan niet legaliseren van cannabis geen federale aangelegenheid is, is het onwaarschijnlijk dat het nieuwe voorstel een wet zal worden. Vooral de Republikeinen – en zij hebben een meerderheid in het huis van afgevaardigden – zien weinig in het legaliseren van de drugs. Dat is op zich weinig verrassend: (vooral) de conservatieve vleugel van Amerika beschouwt cannabis nog altijd als te gevaarlijk, en een gateway drug bovendien: voordat je het weet ben je na het opsteken van een jonkoe verslaafd aan zwaardere middelen.

Maar ook veel Democraten zien niets in het vrijgeven van marijuana. En één van die Democraten is, zo lijkt het, diegene met het veto-recht voor wetswijzigingen: president Obama.

Vooral Obama’s houding is opmerkelijk. De president was als jongen op Hawaii zelf niet vies van een jointje. Als we de Pulitzer-winnende biograaf David Maraniss moeten geloven was Barry, zoals zijn vrienden van de “Choom Gang” de huidige president noemden, zelfs een ware enthousiasteling: “When a joint was making the rounds, he often elbowed his way in, shouted ‘Intercepted!’ and took an extra hit”. De extra hijsjes bleken bovendien een creatieve snaar te raken bij de geboren Hawaiiaan Obama. De pothead zou op het eiland het TA‘en hebben geïntroduceerd, wat staat voor Total Absorption. Het spelletje behelsde dat je de “pakololo” (Hawaiiaanse slang voor wiet) volop moest inhaleren zonder uit te ademen. Faalde je, dan werd je een ronde overgeslagen.

Maar nu is Barry een grote man geworden. En nu vindt Barry het helemaal niks meer, die  cannabis. Tsja, voor je het weet stap je na het roken van een stickie over naar cocaine. Of erger, christal meth. En als het echt helemaal mis gaat zoals bij Barry zelf, beland je in het Witte Huis. Zoals zijn voorgangers Bill Clinton en George Bush jr. na het opsteken van een spliff al eerder was overkomen.

Het kan natuurlijk gewoon ook dat de president jonge Barry is vergeten. Dat krijg je, met al dat geblow.

——
 Download de gratis app van Tablisto om ons maandblad op uw tablet te lezen

  Volg HP/ De Tijd.

 Volg HP/ De Tijd op Facebook