Spring naar de content

Waarom u niet naar Africa moet kijken

Omdat wij in dit land zitten opgezadeld met een omroepbestel uit de negentiende eeuw komen de mooiste programma’s terecht op de gekste plekken. Zo kaapt de Evangelische Omroep (EO) al jarenlang de spectaculaire natuurseries die ze in Engeland bij de BBC maken en trekt er een miljoenenpubliek mee. Na Earthflight begint vanavond op Nederland 2 Africa, in zes delen. Prachtig, hoor, maar toch zou ik u ernstig willen afraden daar naar te gaan kijken.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Geert Poorthuis

Creationisten
Als zogenaamde extra service aan die enkele Nederlander die geen Engels verstaat en geen ondertitels kan lezen laat de EO die series namelijk opnieuw inspreken, door een Nederlander. Maar dat is niet de enige reden: bij de Evangelisten lopen allerlei lieden rond die de Bijbel en alles wat er in staat letterlijk geloven. En die dus ook denken dat God de wereld heeft geschapen. Sommigen houden het op 6 dagen, anderen geven het Opperwezen wat meer tijd, maar het zijn en blijven creationisten, pseudo-wetenschappers die hun wereldbeeld baseren op een tweeduizend jaar oud boek.

De BBC daarentegen tracht in zijn natuurdocumentaires ‘echte’ wetenschap te bedrijven en dus komt het wel eens voor dat de evolutietheorie de revue passeert of het bestaan van miljoenen jaren oude fossielen, van dinosauriërs. Daar hebben ze het bij de EO liever helemaal niet over, want een deel van de achterban heeft daarover hele malle opvattingen. Sinds ik via mijn digitale provider honderden televisiekanalen kan ontvangen zie ik de aan de EO verwante mannenbroeders wat vaker op mijn scherm. Ik kijk er wel eens kwartiertje naar en ga dan schaterlachend naar bed.

EO-shop
Het is nog maar enkele jaren geleden dat de EO een andere serie van BBC-coryfee David Attenborough uitzond: The Life of Mammals, in het Nederlands Het Leven der Zoogdieren. Ook nagesynchroniseerd. Maar dat niet alleen: alles wat volgens de EO niet in lijn was met bijbelse normen en opvattingen was zorgvuldig weggemoffeld, verwijderd, dan wel verkeerd vertaald. De EO heeft daarvoor nooit publiekelijk zijn excuses aangeboden. Wel is de Nederlandse DVD van dat programma niet meer verkrijgbaar in de EO-shop.

Daarin vinden wij wel terug de DVD van Africa, onder het kopje ‘christelijke DVD’s’. En inderdaad, zo meldt de omroep, Nederlands en Engels gesproken. Waarmee wij dus de inhoud van de DVD niet meer kunnen vergelijken met het Engelse origineel. Die gaan we dus maar niet bestellen. Niet omdat we de inhoud kennen (dat weten we pas vanavond) maar omdat we de EO op het punt van wetenschap en waarheid gewoon niet meer vertrouwen. Wij kijken voortaan wel gewoon naar de BBC (die is net klaar met de serie) of naar de Belgische televisie: daar kunt u op 21 februari nog net het laatste deel in de originele versie meepikken.

Onderwerpen