Spring naar de content

Ushi mist de maatschappijkritiek van Ali G

Ushi Must Marry is het laatste kunstje van Ushi Hirosaki het Japanse alter ego van Wendy van Dijk. Wat een dijenkletser moet zijn wordt niettemin door de criticasters de grond in wordt geschreven.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Tim Cardol

Goede smaak is niet altijd een synoniem voor goede cijfers. Dat geldt zeker voor de Nederlandse filmwereld. Het hele oeuvre van Johan Nijenhuis (Costa, Volle Maan etc.) blinkt volgens niemand uit in filmisch vernuft. Toch scoort de regisseur altijd, zo ook nu met Verliefd op Ibiza, een niemendalletje waarvan de filmrechten niettemin alweer volop internationaal verkopen.

Niet meer dan één ster
De kans is groot dat het Ushi Must Marry ook zo zal vergaan, ondanks dat de recensenten niet meer dan één ster aan het egoproject van Wendy van Dijk durven geven. Regisseur Paul Ruven ligt er niet wakker van, immers: “Ushi Must Marry is allereerst bedoeld voor de fans van Ushi. Die lachten hard in volle zalen bij de testvoorstellingen. Dat was het doel.”

Dat Ushi dus zwaar leunt op poep- en plasgrappen is dan ook geen enkel probleem. Het volk krijgt de komedie die het verdient. Dat Wendy van Dijk in De Wereld Draait Door te kennen gaf haar Engelse mede-verkleder Sacha Baron Cohen niet te kennen toen zij met Ushi startte, is verrassend. Vermomd als de Kazach Borat, de Oostenrijkse homo Bruno of ‘hiphopster’ Ali G, begon Cohen namelijk vrijwel gelijktijdig met vrolijk enthousiasme bekende Engelsen en Amerikanen in compromitterende situaties te brengen.

Gebrek aan satire
Waar Ushi Hirosaki sinds de start in 1999 is blijven steken in poep- en plashumor, daar is de verborgen maatschappijkritiek van Sacha Baron Cohen vele malen scherper. Als homoseksuele televisiereporter Bruno legt hij de hypocrisie van de modewereld bloot en als Ali G fileert hij genadeloos de pro-life beweging in Amerika. Het succes van de films van Sacha Baron Cohen in Nederland doet vermoeden dat een persiflage best gecombineerd kan worden met scherpe maatschappelijke satire. Helaas kiezen Paul Ruven en Wendy van Dijk alleen voor de fans van Ushi. Zoals we al constateerden, het volk krijgt de komedie die het verdient.