Spring naar de content

Wie helpt Rutte aan zijn miljardenbezuinigingen?

Donderdag maakt het Centraal Planbureau zijn vooruitzichten voor de economie bekend. Naar verwachting zal de ‘voorjaarsraming’ overeenkomen met het door de EU voorspelde begrotingstekort van 3,6 procent voor 2013 en 2014.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Pieter Yspeert

De regeringspartijen hebben besloten het tekort voor 2013 te laten wat het is en niet dit jaar al extra te bezuinigen. In 2014 is een dergelijk tekort echter taboe en mag de begroting slechts een gat van hooguit drie procent hebben.

Een logische vraag is: wie helpt het kabinet van premier Mark Rutte aan een meerderheid in de Eerste Kamer om te kunnen bezuinigen? Een beknopt overzicht.

SP of PVV
Beide partijen hebben er geen enkel belang bij ‘mee te bezuinigen’. Geert Wilders liet om deze reden het vorige kabinet al struikelen. Emile Roemer verklaarde woensdag wederom te willen investeren in plaats van bezuinigen.

D66
Meest logische kandidaat is D66. Zij zijn uitgesproken voorstander van een beperkt begrotingstekort. Groot nadeel is dat er met alléén D66 nog geen meerderheid in de Senaat is. Een constructie met de SGP en ChristenUnie erbij, zoals bij het Woonakkoord eerder deze maand, is een optie. Alle betrokken partijen benadrukten echter dat het slechts een tijdelijke oplossing was. Een coalitie met deze tegenpolen zal niet snel weer gevormd worden.

GroenLinks zou er wel bijgehaald kunnen worden, in plaats van de christelijke partijen. Partijleider Bram van Ojik houdt de verantwoordelijkheidsboot vooralsnog af na de decimering van zijn partij bij de afgelopen Tweede Kamerverkiezingen.

CDA
De enige overgebleven kandidaat is het CDA. De partij is van oudsher gewend regeringsverantwoordelijkheid te nemen. Voorts bezit de partij voldoende Senaatszetels (11) om het kabinet daar te steunen. Partijleider Sybrand Buma liet afgelopen maand tijdens de onderhandelingen over een woonakkoord met minister van Wonen Stef Blok zien niet zomaar mee te gaan met kabinetsplannen. Hij wil er echte invloed op het beleid als wisselgeld voor terug. En het (wissel)geld is nu juist op.

Kortom, Mark Rutte en Diederik Samsom hebben hun probleem weliswaar even uitgesteld, maar zijn nog lang niet uit de zorgen.


Download de gratis app van Tablisto om ons maandblad op uw tablet te lezen

Volg HP/ De Tijd en Pieter Yspeert op Twitter

Volg HP/ De Tijd op Facebook