Spring naar de content

De oranje-orgie van Hans Wijers, Sybrand Buma op scherp en Rick vs. Ron Brandsteder

U kunt niet alles zien. Daarom zet HP/De Tijd de belangrijkste televisiemomenten van afgelopen week op een rij.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Roeland Müller

 

Oranje-orgie
Als het aan Hans Wijers van het Oranje-Comité ligt, gaan we op 30 april alles samen doen, maakte hij maandag bekend op een persconferentie. Wijers is een hyperintelligente zakenman, die na vier jaar ministerschap besloot zijn commerciële talent niet langer te verkwanselen. De slogan van de troonswisseling luidt ‘Mijn droom voor ons land. Inspiratie voor onze koning’. Want Willem-Alexander is blijkbaar de eeuwige majoor die opeens generaal wordt en aan zijn mannen vraagt: “Nou…. hoe zullen we het aanpakken?” Hoe dan ook: op elk plein, achter iedere voordeur wordt op 30 april gelijktijdig het koningslied ingezet, met een eruptie van liefde en een economische opleving als gevolg. Een Oranje-orgie, en Wijers ziet dat het goed is.

Buma vs. Roemer: 1-0
Er woedt een flinke strijd in de oppositiegelederen. Het kabinet is door een gebrek aan Eerste Kamerzetels feitelijk een minderheidskabinet en moet langs de oppositie om deals te sluiten. In Buitenhof probeerden Sybrand van Haersma Buma (CDA) en Emiel Roemer (SP) elkaar zondag af te troeven. Een subtiele strijd, want het kabinet mag niet het idee krijgen dat men elkaar in de haren vliegt – dan wordt men tegen elkaar uitgespeeld.

Buma was in vorm zondag. Met gemak ontmantelde hij het verwijt van Pieter-Jan Hagens dat de Eerste Kamer te politiek zou zijn en vervolgens zette hij met succes Ruud Lubbers neer als succesvolle crisismanager in de jaren tachtig, waarmee maar was aangetoond dat we in tijden van crisis niet zonder het CDA kunnen. Tot slot zette Buma conculega Roemer op zijn plek door diens modewoordje ‘anti-cyclisch’ haarfijn uit te leggen: investeren in tijden van recessie betekent óók bezuinigen in goede tijden. Aldus werd de SP gediskwalificeerd als serieuze gesprekspartner over de economie.

Maria Goos laat zien hoe het wel moet
Kinderen geen bezwaar stopte vorige week. Na negen jaar kunnen we stellen dat het niet veel meer was dan een verfilming van Jan, Jans en de Kinderen – waarbij het boek toch beter was. De besparing is goed besteed aan het veelbelovende Volgens Robert. De dokter (Peter Blok) is overspannen, arrogant en agressief. In de eerste scene slaat hij zijn vrouw in elkaar, in de tweede aflevering flirt hij met zijn dertig jaar jongere buurmeisje. Robert is een lul, en toch houden we van hem. Schrijfster Maria Goos – van het onovertroffen Oud Geld – is terug en vernieuwt het genre. Ook een serie met de lengte van een sitcom (minder dan een half uur) blijkt verrassende verhaallijntjes te kunnen bevatten, bizarre dialogen en prikkelende cameravoering.

De afbraakpraktijk van Mark van Nierop
Met de reportage over hoe een tandarts zich jarenlang kon permitteren overbodige, dure behandelingen uit te voeren liet KRO Brandpunt zondag zien wat het bij tijd en wijle zo goed maakt. Vooral de vettige voiceovers van Sven Kockelmann zijn heerlijk: “Tandarts Mark van Nierop laat een spoor van vernieling achter”. Door de diepe bas klinkt altijd lichte zelfspot: ja natuurlijk overdrijf ik een beetje.

Maar het verhaal was heftig: ondanks dat de inspectie hem door kreeg, kon Van Nierop alsnog een praktijk openen in Frankrijk. Met mitella en een hazenlip vertelt hij Kockelmann in alle rust dat er zaken tegen hem lopen en dat hij nooit meer zijn werk als tandarts zal uitvoeren. Hij slaagt er bijna in medelijden te wekken, maar het laatste woord over deze zaak is nog niet gesproken.

Ron en Rick stoeien erop los
Koekjes sjoelen, verfkanonnen en een menselijk aquarium. Dat zijn de ingrediënten voor een gezellige zaterdagavond met de Showbizzquiz. Daar waar de Vliegende Hollanders de kijkers verliest, is de Showbizzquiz aan een opmars begonnen. Het afbreukrisico bij de remake van zo’n programma is natuurlijk groot, maar het lijkt erop dat we papa Ron ‘de lach’ Brandsteder en zoonlief Rick niet langer associëren met alcohol en geweld, maar met ouderwetse zaterdagavondgezelligheid op SBS.