Spring naar de content

Duitsland wordt waarschijnlijk een beschaafd land. En dat is niet goed

Duitsland wordt steeds aangehaald als de motor van de Europese economie, het groeide daar de afgelopen jaren ondanks alle wereldwijde tegenwind. Als één van de oorzaken van al die voorspoed wordt hoog opgegeven over het terughoudende loonbeleid waardoor de concurrentiekracht kon groeien.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Dr. Doom

Daarvan profiteerden niet alleen de Duitsers maar ook al die Europese economieën die de afgelopen jaren geholpen moesten worden. Dat waren er nogal wat en het worden er nog wel meer.

Minimumloon bestaat niet
Dat de Duitsers profiteerden is maar betrekkelijk. Het geldt waarschijnlijk alleen voor mensen die in een bedrijfstak werken die een CAO heeft. Zonder CAO is het het Wilde Westen. Want dat veelgeprezen loonbeleid zou er in de meeste Europese landen nooit hebben kunnen zijn omdat die het, bijvoorbeeld, een vorm van beschaving vinden dat ze een wettelijk minimumloon hebben. Duitsland heeft dat – geloof het of niet – niet.

In Duitsland kun je iemand, als je ‘m bereid vindt, laten werken voor een paar euro per uur. Daarvoor gaan in Nederland champignonkwekers naar de gevangenis. Ook zijn er systemen waardoor je mensen in zogenaamde mini- en midibanen kunt aannemen. Een minibaan betaalt bij een maximum van 15 uur per week € 450,- per maand. Een midibaan zelfs € 850,- bij een onbeperkt aantal uren.

Duits model ligt onder vuur
Het Duitse model ligt nu van meerdere kanten onder binnenlands vuur. In CAO-onderhandelingen liggen looneisen van 5 procent of meer op tafel. Daar gaat je concurrentiekracht. Er wordt gesproken over een minimum uurloon van € 8,50, ook voor ongeschoold werk. Dat is direct de doodsklap voor nogal wat kleine ondernemers. En dan wordt er nu ook gewoon gesproken over de invoering van een wettelijk minimumloon, zeg maar het teken van beschaving.

Al die zaken zijn vanuit dat laatste gezichtspunt heel goed. Maar het betekent het einde van Duitsland als aanjager van de Europese economie. En dat is niet goed. Niet voor Nederland, want Duitsland is onze belangrijkste handelspartner. Maar al helemaal niet voor de rest van Europa. Want op wie moeten we dan leunen?

Dr. Doom is een pseudoniem. Als belegger is hij verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Beleggingsvereniging Fibonacci. Op het moment van het schrijven van deze column heeft de vereniging posities in Ahold, Akzo Nobel, ASML, DSM, Imtech, Heineken, KPN, Shell en Unilever en is Short in de AEX. De positie in de AEX is kortlopend en wisselt regelmatig. Die kan dus nu al anders zijn. Volg Dr Doom op Twitter.
———

Download de gratis app van Tablisto om ons maandblad op uw tablet te lezen

Volg HP/ De Tijd op Twitter