Spring naar de content

Democratische powerwoman deel 2! ‘Waarom worden witwassende banken niet vervolgd?’

We kennen Elizabeth Warren nog van haar optreden in de Aging, Banking and Health commissie van de Amerikaanse senaat, waar ze een kleine maand geleden de Wall Street toezichthouders voor schut zette door een vrij simpele vraag te stellen: waarom wordt er niemand vervolgd voor de bende (lees: fraude) in de bankensector?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Aaron van Wirdum

Nu is de democratische powerwoman terug, met de vervolgvraag: hoeveel miljarden dollars aan drugsgeld moet er worden witgewassen voordat een bank voor het gerecht wordt gebracht?

Witwaspraktijken
Jarenlang hielp de Britse bank HSBC Mexicaanse drugsbendes, terroristische organisaties en totalitaire regimes met het witwassen van geld. Dat de bank zich daarmee mede-schuldig maakte aan het overtreden van zo’n beetje iedere wet die er bestaat zou genoeg reden moeten zijn de heren (en dames?) van de financiële instelling te vervolgen, toen de zaak vorig jaar aan het licht kwamen. Zou je denken.

Probleem: het vervolgen en mogelijk zelfs sluiten van HSBC in de VS zou waarschijnlijk voor een economische catastrofe zorgen. Daarvoor is de Britse bank een veel te belangrijke speler in de financiële wereld. Dus besloten de Amerikaanse autoriteiten het bij een boete te laten. Van 1,9 miljard dollar.

Dat komt neer op ongeveer vijf weken winst voor de bank. Een betere belichaming van To Big to Fail (of: To Big for Jail) is haast niet denkbaar. Sommige banken staan nu eenmaal boven de wet, zoals zelfs de Amerikaanse minister van Justitie Eric Holder deze week moest toegeven.

Nu de democratische politica Elizabeth Warren sinds begin dit jaar in de senaat zit, en in de bijbehorende bankencommissie, wordt de financiële wereld het vuur aan de schenen gelegd, eindelijk:

“If you’re caught with an ounce of cocaine, the chances are good you will go to jail. If it happens repeatedly, you may go to jail for the rest of your life. But evidently, if you launder nearly a billion dollars for drug kartels and violate our international sanctions, your company pays a fine and you go home and sleep in your own bed at night.”

Bekijk hier de beelden: