Spring naar de content

Naming and Shaming. De zinloze anti-tabakslobby

Naming and shaming. Het was even wennen toen Wakker Dier met deze methode begon.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Olga Kortz

Als groot dierenvriend sta ik achter de principes van Wakker Dier. Maar het probleem met de principes van Wakker Dier, en ook met mijn eigen principes, is dat ze de hardwerkende Nederlander snel links en activistisch in de oren klinken. En daar is de hardwerkende Nederlander een beetje allergisch voor. Toch bleek de methode van Wakker Dier te werken. De discussie is aangezwengeld. De plofkip begint langzaam taboe te worden.

Tabaknee.nl
De Beverwijkse longartsen Pauline Dekker en Wanda de Kanter gebruiken de methode van naming and shaming nu op hun website tabaknee.nl. In de hoop dat roken eindelijk taboe gaat worden. ‘Over de tabaksindustrie & haar kompanen’, luidt de pay-off, met daaronder foto’s van de verdachten. Er bekruipt mij een onheilspellend gevoel, vergelijkbaar met het gevoel dat ik krijg als ik naar conspiracy theory documentaires kijk. Waar ik overigens nooit naar kijk, vanwege dat gevoel. En omdat zulke programma’s vaak zo lang van stof zijn.

Tabaknee.nl is behoorlijk lang van stof. Het duizelt mij erger dan na de eerste sigaret die ik als 15-jarige ooit opstak. Tabaknee.nl geeft een overzicht van de mensen achter de lobby. Edith Schippers wordt als eerste genoemd. Ook Hans Hillen, Elco Brinkman en de moeder van Lodewijk Asscher prijken op de lijst. Iedere verdachte krijgt een lange uiteenzetting van zijn of haar misdadige leven.

Over Elco Brinkman: ‘Zijn vrouw Janneke die hem al meer dan veertig jaar kent, beschrijft hem als ‘stabiel, soepel en heel sociaal.’ Wij denken dat hij ook een beetje dom is.’ En over Anne Mulder: ‘Het Tweede Kamerlid Anne Mulder van de VVD ziet mensen graag roken. ‘Ze betalen met z’n allen twee miljard aan tabaksaccijns per jaar,’ zegt hij opgetogen voor de camera. ‘Ze gaan tien jaar eerder dood, dus ze krijgen minder pensioen. En ze maken minder zorgkosten, omdat ze korter leven.’

Bevolkingsuitdunning
Ik kende het Tweede Kamerlid Anne Mulder niet. Maar als hij dit werkelijk gezegd heeft, ga ik me eens wat meer in hem verdiepen. Zijn kijk op effectieve bevolkingsuitdunning vind ik verfrissend. Als het echt zo is dat je op een manier die volkomen legaal is, zoals mama Asscher de tabakslobby omschrijft, bepaalde bevolkingsgroepen 10 jaar van hun leven kan afnemen, dan wil ik daar wel wat meer over weten.

Grote afwezige
Wie ik mis op de lijst is Prins Willem-Alexander. Zijn grootvader was beroepslobbyist, hij heeft het niet van een vreemde. De elfstedentocht reed hij in een jack van Marlboro. Er bestaat een fraaie foto van onze aanstaande koning, trekkend aan een sigaret. Er zijn weinig intiemere beelden van leden van het koninklijk huis. Reclame waar je een moord voor doet. Ik gok dat de Oranjes hun tabak op vaste tijdstippen met de warme groeten van de industrie gratis krijgen thuisbezorgd.

Zinloos initiatief
Het initiatief van de twee  longartsen is nobel. En mooi. Het lijkt mij ook geen pretje dagelijks bloed ophoestende patiënten over de vloer te hebben. Daar heb je op een bepaald punt genoeg van. Maar het initiatief is volkomen zinloos. De daders op de lijst zijn zo goed als nietszeggend. Alleen zijzelf zullen zich een beetje opwinden over de beweringen die volgens Edith Schippers ‘op drijfzand’ zijn gebaseerd.

Vieze foto’s
Het enige dat bij mij af en toe werkt zijn die gore plaatjes. Van keelkanker en dat soort aandoeningen. Ik denk dat de dames longartsen er verstandig aan doen net als Wakker Dier wat advertentieruimte te kopen. En ons met die beelden te confronteren. Zo vaak mogelijk. Zo agressief mogelijk. Als ze het echt zo graag willen in combinatie met het hoofd van Edith Schippers. Of Elco Brinkman. Of die sympathiek ogende mama Asscher. Of als ze echt lef hebben: Willem Alexander. Dan komen we er wel.