Spring naar de content

HP’s Literaire Pikorde: slimme seksboer Spijkers op 1

“Huisvrouwen lazen vanouds al pikant proza in de vorm van kasteelromans. Het verschil is dat huisvrouwenporno sinds de Vijftig tinten grijs-trilogie van E.L. James ineens literatuur heet.”

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Boudewijn Geels

Aldus Jan Zandbergen, maker van de vermaarde Literaire Pikorde, in het nieuwe nummer van HP/De Tijd, dat vanaf vandaag in de winkel ligt. Zandbergen heeft het over de nummer 1 in zijn vermaarde pikorde. Die nummer één van de apenrots is Mai Spijkers (uitgeverij Prometheus). Hij kocht de rechten van Vijftig tinten en is nu nog rijker is dan hij al was.

Hoogste nieuwe binnenkomer op de lijst is Johan Derksen, die in één keer op plek drie belandde, met de boeken over Andy van der Meyde en René van der Gijp. De nummer één van 2012, Daniel Ropers van Bol.com, staat twee plaatsen lager dan de hoofdredacteur van Voetbal International. Ropers moet zich zorgen maken, waarschuwt Zandbergen: “Als concurrent Amazon naar Nederland komt is er geen houden meer aan.”

De nummer veertig is Joost Nijsen van uitgeverij Podium. Zandbergen: “Nijsen kan bijzonder slecht tegen zijn verlies, dus alleen daarom al is het leuk om hem op deze plek te zetten.”

Vrijdag weten we of daar bloed uit vloeit. De twee zullen elkaar dan ongetwijfeld treffen op het Boekenbal.

Wordt derhalve vervolgd.