Spring naar de content

Op zoek naar de nieuwe Victoria Koblenko

Soms zijn schitterende filmtitels op de verkeerde film geplakt. Bijvoorbeeld Alles is Liefde.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Tim Jansen

Een romantische komedie waarin tout bekend Nederland in Sinterklaastijd door het scherm hobbelt. Helaas, want het zou de titel van een film over het leven van de Oekraïense oud-voetballer Evgeniy Levchenko moeten zijn. Afgelopen week las ik dat hij de hoofdpersoon is in de Russische editie van The Bachelor, een programma waarin diverse vrouwen hopen op de liefde van een vrijgezel, in dit geval Evgeniy.

HP/De Tijd interviewde hem ooit over zijn loodzware jeugd in het sportinternaat. Vechtpartijen, verkrachtingen, steekpartijen, alcoholisme en seksweigerende meisjes die op veertien hoog uit het raam werden gehangen. In het meeste wat aan de ogen van de jonge Evgeniy voorbijtrok huisde geen liefde. Voetbalvrienden uit zijn jeugd raakten verslaafd aan drugs, werden ontvoerd, eindigden in de gevangenis of hingen zichzelf op.

Voetbal als redding
Voetbaltalent bleek Levchenko’s reddingsboei en bracht hem op 17-jarige leeftijd naar Nederland. Deze wending zorgde ervoor dat Evgeniy niet is versteend door de verschrikkingen van zijn jeugd. Ondanks alle ellende straalt alles wat hij doet liefde en warmte uit. De dankbaarheid voor zijn talent uit zich in vastberadenheid om de wereld een mooiere, minder verbitterde plek te maken.

Uiteraard kent hij, zoals iedere voetballer, de liefde voor de bal. Deze liefde reikt bij de warmbloedige Oekraïner verder dan bij wie dan ook. Zijn lievelingsparfum doet hem denken aan de geur van zijn eerste bal, het voorwerp dat hem zou ontfutselen aan de armoe van de voormalige Sovjetunie. Zijn zorgzaamheid voor dieren bezorgde hem het plakkaat ‘meest sexy vegetariër’. De voorliefde voor stijlvolle kleding resulteerde in 2009 in de titel ‘best geklede voetballer’. En minder triviaal, met zijn eigen Stichting Breath haalt de oud-voetballer kansarme kinderen van de straat.

Wie houdt er van Evgeniy Levchenko?
Maar wie houdt er van hem? Kortgeleden somberde Evgeniy dat actrice en politicologe Victoria Koblenko de liefde van zijn leven was, ondanks dat hun liefdesrelatie al weer enkele jaren passé is. Zijn deelname aan The Bachelor roept vragen op. Is hij ongelukkig? Ontvangt de weldoener zelf geen genegenheid? Mist hij een koude vrouwendij om op te warmen? Zesentwintig Russische schonen mogen op de beeldbuis naar zijn hand dingen. Onder de kandidaten bevindt zich een op hol geslagen non.

Geen probleem, alleen als ze roken is de steiger naar de huwelijksboot gesloten, zegt Evgeniy. Maar het gaat Evgeniy niet eens om Evgeniy. Zijn portie geluk is allang binnen. Wat rest is het delen van warmte en liefde. De Russische omroep TNT weet dat zij in een somber land met Evgeniy goud in handen hebben. Dat hij ooit halfnaakt de cover van de L’Homo sierde, wordt de halfgod van de liefde in het homovijandige Rusland vergeven. Liefde overwint namelijk alles.