Spring naar de content

Hypotheek van Blok is metafoor voor isolement van kabinet

Uit een rondgang langs banken blijkt dat de kans dat een van hen de Blok-hypotheek zal aanbieden, zo goed als nihil is. Om uw geheugen even op te frissen: de Tweede Kamer kon zich niet vinden in de plannen tot beperking van de aftrek van hypotheekrente die Blok presenteerde.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Dr. Doom

Die zouden de woningmarkt nog verder op slot helpen. Er werd een haastig compromis in elkaar geknutseld dat inmiddels de Blok-hypotheek is gaan heten. Je bent verplicht om een annuïteiten-hypotheek af te sluiten waardoor je in toenemende mate maandelijks aflost en tegelijk in toenemende mate minder rente betaalt en dus minder kunt aftrekken. Je houdt dus minder over om te besteden aan andere zaken, het kost koopkracht. Daarom mag je een tweede lening afsluiten waaruit je maandelijks kunt opnemen om je maandlasten te verlichten. In feite een farce want je verlaagt je maandlasten niet, je hebt alleen maar genoeg liquiditeit. De idee is dat wat je in de annuïteiten-hypotheek aflost, je tegelijk in de andere lening kunt opnemen. De rente daarvan is overigens niet aftrekbaar.

De Blok-hypotheek is een gedrocht, onwerkbaar, moeilijk te administreren en daarom geen aantrekkelijk product voor welke bank dan ook. Ze hadden al niet veel zin om een hypotheek te verstrekken en dit gaat ze niet over de streep trekken.

En dus heeft de regering niets opgelost, de problemen op de woningmarkt duren voort. De gang van zaken is illustratief voor de vele grote dossiers die in Den Haag stof happen. De sociale partners, werkgevers en werknemers, laten een door minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher gestelde deadline van 1 april voor wat-ie is. Ze denken er ‘ergens’ in april uit te zijn maar het kan ook later worden. Hij hoort nog wel van ze. Dat betekent nu al dat er geen voortgang zal worden geboekt in het eerste halfjaar op de grote dossiers: huizenmarkt, werkgelegenheid, sociale zekerheid die direct en indirect de dragers van het consumentenvertrouwen zijn.

De houding van banken en sociale partners – de partijen met de poten in de klei die het uiteindelijk moeten doen – illustreert dat dit kabinet in een volledig isolement verkeert. Er lijkt simpelweg geen draagvlak voor welk beleid dan ook.