Spring naar de content

Mona Lisa met een maatje minder

De zogenaamde Rubensvrouw illustreerde het schoonheidsideaal in de 17e eeuw. Kleine borsten en goedgevulde, brede heupen. Niet het figuur waar je anno 2013 nog op de catwalk mee kan aankomen, vond ook artistiek coördinator Giovanni Carmine die een aantal historische kunstwerken een digitale opknapbeurt gaf.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Tim Cardol

Zo ook de Mona Lisa, begin 1500 geschilderd door Leonardo Da Vinci. Mona Lisa heeft op het oorspronkelijke schilderij een nogal stevige onderkaak en ook haar handen zijn vrij vol. Niet bepaald wat Carmine nu ziet in het schoonheidsideaal en dus werden met Photoshop een paar pondjes weggeretoucheerd. Oordeelt u zelf hieronder of de ‘nieuwe’ Mona Lisa wel in het plaatje van 2013 past.

Op zijn website AlphaBeauties legt Carmine uit waarom hij er voor gekozen heeft liefst vijfenveertig kunstwerken te retoucheren. “The aim has been the one to make a parallel between what was the romantic activity of a painter trying with patience and devotion to reproduce his ideal of beauty, and the work of contemporary photo-retoucher.”

Photoshop dus als de moderne verfkwast. En de Photoshoppers van modebladen als Elle Vogue als de moderne Leonardo Da Vinci’s.

Op de site van Carmine kunt u de geretoucheerde werken bekijken, Ensemble Magazine zette een aantal originelen en geretoucheerden naast elkaar.

Onderwerpen