Spring naar de content

Wat gaat er gebeuren met Noord-Korea?

Het zal u niet ontgaan zijn. Het Noord-Koreaanse leger heeft gezegd “toestemming te hebben voor een nucleaire aanval op Amerikaanse doelen.”Wat houdt dit in?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Pieter Yspeert

Het is natuurlijk het gesprek van de dag in het Witte Huis en wereldwijd op alle ministeries van Buitenlandse Zaken. Met deze laatste provocatie van de Noord-Koreanen stijgt de spanning tot een ongekend hoogtepunt.

Er zijn een aantal scenario’s, die niet allen even gewenst zijn, voor eigenlijk alle partijen geldt dezelfde ideale uitkomst (op oorlogsgebied althans). Dat is optie 1: geen nucleaire oorlog. Noord-Korea zwakt het dreigement af en de VS trekken zich wat verder terug. De fabrieken in het industriegebied Kaesong gaan weer gewoon open zodat de vijftigduizend Noorderlingen die daar werken dit gewoon kunnen blijven doen.

Optie 2 is een stuk gewelddadiger: een grote nucleaire oorlog tussen Noord-Korea en het Westen. Het noorden is naar eigen zeggen al klaar voor die oorlog, en de Verenigde Staten hebben al raketten naar de omgeving gebracht. Een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Defensie verklaarde al eerder de “dreigementen zeer serieus te nemen” en “klaar te zijn om Amerikaans grondgebied en Amerikaanse bondgenoten te verdedigen.”

Optie 3 kan ook nog altijd, een nieuwe wapenwedloop. De ervaringsdeskundigen zijn de Verenigde Staten met de Koude Oorlog nog tamelijk vers in ons geheugen. Een ouderwets spelletje ‘wie heeft de grootste’. De kans dat dit deurtje opengaat is vrij klein, een blafwedstrijd als deze kan Noord-Korea nooit winnen. Tenzij de Chinezen en Russen zich alsnog achter hen scharen, maar ook die kans is niet al te groot. China, toch een trouwe bondgenoot, stelde eerder al dat Noord-Korea terug moet naar de onderhandelingstafel.


Download de gratis app van Tablisto om ons maandblad op uw tablet te lezen

Volg HP/ De Tijd en Pieter Yspeert op Twitter

Volg HP/ De Tijd op Facebook