Spring naar de content

Psychiater Dirk De Wachter: geluk maakt depressief

Hoe verfrissend! Eindelijk twee denkers die stellen dat we ons eens niet zo druk moeten maken over ons geluk. Want streven naar geluk maakt alleen maar ongelukkig.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Matt Dings

Brandpunt liet onlangs de Vlaamse psychiater Dirk De Wachter, auteur van het aandachttrekkende boek Borderline Times, aan het woord. Hij legde hij uit dat de samenleving zozeer in de ban is van geluk en succes, dat we er massaal ongelukkig van worden. Dat blijkt volgens hem uit het wijdverbreid gebruik van kalmeringsmiddelen en antidepressiva. Ook worden veel relaties opgebroken omdat ze niet ideaal lijken.

België en Nederland mogen dan in geluksstatistieken steevast hoog scoren, ze scoren óók hoog als het gaat om psychiatrische problematiek, zegt de psychiater. Wie zich ongelukkig voelt, wijkt af van de norm, geldt als ziek en krijgt een afkorting en een professionele hulpverlener aan zijn broek. Weg met die gelukstirannie, aldus De Wachter, we moeten een beetje ongeluk aanvaarden – om een echte depressie te vermijden.

Smiley als god
Op Twitter tipt de schrijvende arts Ivan Wolffers Perpetual Euphoria van de Franse filosoof Pascal Bruckner als ‘boeiend’. Het boek, dat al een poos op de markt is, bestrijkt blijkens informatie van Princeton University Press hetzelfde terrein als dat van De Wachter. Volgens Bruckner is geluk tegenwoordig een eis en een plicht; ongelukkig zijn geldt als falen. Geluk, zegt hij, is zelfs uitgegroeid tot een religie, met Smiley als god.

Geluk is mazzel
Het streven naar geluk was ooit een uitgangspunt van de Verlichting, stelt Bruckner, maar momenteel zouden we tevredener worden als we van dat streven afstapten. We geloven dat geluk maakbaar is, maar dat is een illusie waardoor velen hun tijd, geld, gezondheid en gemoedsrust opofferen in de hoop op een aards paradijs. Het is verstandiger te accepteren dat geluk een onverwacht, breekbaar cadeau is dat je toevallig krijgt. Ofwel: geluk is een kwestie van mazzel.

Zelftest
Gelukkig maar, want anders zou ik ongelukkig worden van de zelftest die Brandpunt aan zijn uitzending koppelde en die ik natuurlijk uit nieuwsgierigheid even invulde. Uitslag: volgens de test ben ik ‘niet zo gelukkig’. Maar dat is goed te veranderen, ik hoef alleen maar optimistisch te worden. “Lees daarom eens een goed boek over zelfvertrouwen, volg een assertiviteitstraining en maak een planning om je dromen te bereiken.” Dank je, KRO, ga ik meteen doen!

Onderwerpen