Spring naar de content

Gooi uw verzekeringen de deur uit!

Afgelopen weekend had ik tijdens een borrel een gesprek met een dame over de Nederlandse verzekeringscultuur. Inderdaad, mijn weekenden laten zich overduidelijk samenvatten in de beknopte levensovertuiging YOLO. Wij verbaasden ons over het hoge aantal verzekeringen dat Nederlanders afsluiten. “Voorkomen is beter dan genezen” zou zo Je maintiendrai kunnen vervangen als nationale slogan. Naast de verplichte zorgverzekering verzekeren we onder meer inboedel, telefoons, huisdieren, bruiloften, uitvaarten, caravans, reizen en ruiten. Nederlanders besteden samen met de Britten het meest aan verzekeringen. Ons land wordt soms schertsend wereldkampioen (over)verzekeren genoemd.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Tim Jansen

Deze laatste twee stellingen werden overigens enige tijd geleden door de nuancebode betwijfeld. Desalniettemin blijft overeind dat Nederlanders relatief veel verzekeren. We zijn blijkbaar een risicomijdend volk. Zo zijn volgens De Nederlandsche Bank weinig Nederlanders bereid het eigen risico van hun zorgverzekering te verhogen om hun maandelijkse premie te verlagen. Terwijl voor veel mensen de kans om tegen hoge ziektekosten aan te lopen verwaarloosbaar is. Mocht men onverhoopt wel ziek worden, zijn de extra kosten vaak te overzien.

Mijn gesprekspartner wist het idee achter verzekeren kernachtig te vatten. Verzekeren doe je alleen als je verwacht dat je de mogelijke schade niet kan dragen. Deze logica klinkt door in de verzekeringen die verplicht zijn. Specialistische ziektekosten zijn voor het overgrote deel van de Nederlanders niet te betalen, net zoals een afgebrande koopwoning. Als u een auto bezit dan dient u een WA-verzekering af te sluiten voor het geval een ander arbeidsongeschikt raakt na een ongeval waar u schuldig aan bent. Logisch.

Minder begrijpelijk is het dat Nederlanders zaken als een mobiele telefoon, ruiten of bruiloften verzekeren. De kans op een kapotte mobiele telefoon, een ingesmeten ruit of een last-minute geannuleerde bruiloft is verwaarloosbaar. Mocht het onverhoopt misgaan dan kunt u de kosten vaak gemakkelijk opbrengen (mobieltje) of heeft u deze al ingecalculeerd (bruiloft).

Een voorbeeldje. Mij werd mij bij het aanschaffen van een mobiele telefoon het voorstel gedaan om het apparaat voor twee jaar te verzekeren tegen diefstal en schade. Kosten: 13 euro per maand, ofwel 312 euro in totaal. De aankoopwaarde van het toestel was nog niet eens het dubbele, namelijk 599 euro. Mocht ik mijn toestel verliezen, dan zou ik voordelig uit zijn. Schadegevallen kunnen echter vaak voor minder dan 300 euro gerepareerd worden. Kortom, om dan uit de kosten te komen moet ik minstens twee keer mijn telefoon slopen.

Desondanks hebben veel mensen een telefoonverzekering afgesloten. Doe het niet langer! Wees ook terughoudend met begrafenisverzekeringen, overlijdensrisicoverzekeringen (alsof overlijden geen zekerheid, maar een risico is), bruiloftverzekeringen en reisverzekeringen. In de meeste gevallen hebben alleen verzekeraars baat bij de afgedragen premie. Evalueer welke risico’s u kunt dragen en voed de handelaren in angst niet langer. Tijd voor een lenteschoonmaak onder uw verzekeringen. Het uitgespaarde geld kan mooi op de spaarrekening. Of, als u wat avontuurlijker bent aangelegd, uitgegeven worden onder het motto YOLO.