Spring naar de content

Help, ik stik in de wifi-netwerken

Het moet al raar lopen willen we in de nabije toekomst nog zonder wifi-bereik zitten voor onze smartphone of tablet: alleen al in de plaats waar ik woon worden dit najaar drie (3!) nieuwe wifi-netwerken uitgerold. Is dat niet een beetje te veel van het goede?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Geert Poorthuis

Kabelaar Ziggo kondigde gisteren aan dat het zijn netwerk van wifi-hotspots dit najaar landelijk gaat uitrollen. Daar heeft het bedrijf, dat meer dan de helft van de vaste kabelaansluitingen in het land in handen heeft, niet veel nieuwe apparatuur voor nodig: het maakt gebruik van de modems die nu al in de woonhuizen van de Ziggo-klanten staan opgesteld. Die krijgen, als wij het bedrijf goed begrijpen, een extra kanaal voor de langswandelende computeraars.

Een krappe maand geleden was er een ander bedrijf, Bullseye uit Tiel, dat meldde deze zelfde herfst in de 38 grootste steden van Nederland (waarvan een groot deel in Ziggo-gebied ligt) eveneens een wifi-netwerk te willen aanleggen. Daarbij zou het dan alleen gaan om de drukste winkelstraten van die steden. Dat netwerk wordt gefinancierd met korte reclameboodschappen. Tegen dat initiatief is inmiddels enig verzet gerezen, met name vanuit Groningen omdat daar iemand woont die meent dat wifi slecht is voor de groei en het welzijn van bomen. Dat lijk me een verhaal uit de categorie Zure Regen: ooit een bedreiging voor onze wouden, nu in het geheel geen thema meer.

En alsof dat nog niet genoeg is, heeft de gemeente waarin ik woon ook plannen voor een wifi-netwerk dat de binnenstad moet dekken, in samenwerking met het plaatselijke MKB. Dat is dan een uitvloeisel van het Nieuwe Winkelen, waarbij de clientèle bij het passeren van een winkel via een slim netwerk de aanbiedingen op zijn smartphone langs ziet komen. Een en ander moet de structurele leegstand van winkels in de Nederlandse binnensteden tegengaan.

Nu woon ik in een van de 38 grootste Nederlandse steden, ben ik in het bezit (geloof ik, het kan ook huur zijn) van een Ziggo-modem en resideer ik in een drukke winkelstraat. Dat betekent dus dat ik eind dit jaar in mijn huis, in mijn tuin en op straat drie verschillende netwerken kan aanspreken. Wat zeg ik: waarschijnlijk een stuk of 10, want volgens Ziggo heeft het netwerk dat dat bedrijf gaat ‘aanleggen’ een bereik van een meter of 30. In mijn straat wonen binnen 30 meter vele Ziggo-klanten met een modem dat wordt opengesteld.

Is hier niet een beetje sprake van overkill? Temeer daar hier in de straat (net zoals in grote delen van Nederland) ook een grotendeels ongebruikt glasvezelnet onder grond ligt. Regelmatig krijg ik post van bedrijven die me daarop diensten willen aanbieden. Ik pieker er voorlopig niet over. Met zoveel wifi-kracht in de omgeving kan ik al mijn digitale diensten online regelen. Bedankt, wifi-aanleggers, maar ik zou wel graag enige coördinatie zien.

Onderwerpen