Spring naar de content

Diederik Samsom: ‘Prins Pils de hoop van menig republikein’

Toen Máxima in 2011 veertig werd, kreeg ze van HP/De Tijd een bijzonder cadeau: een boek met veertig brieven van bekende leef- tijdsgenoten, De Máxima Generatie. Er zaten blije epistels bij van BN’ers die Máxima geweldig vinden. Maar ook kritische.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Boudewijn Geels

Diederik Samsom haakt nu vrolijk aan in de Oranje-polonaise, net als zijn partijgenoot Eberhard van der Laan, die officieel lid is van het Republikeins Genootschap. Maar in 2011 was Samsom nog gewoon PvdA-Kamerlid, en schreef hij aan Máxima: “Ik ben een overtuigd republikein. Hoe klein ook de macht nog is, die in onze grondwet aan het staatshoofd is toebedeeld, ook dat laatste restje stuit me tegen de borst.” Over onze nieuwe koning: “Gedurende zijn puber- en studentenjaren ontpopte onze Prins Pils zich als de hoop van menig republikein in Nederland. Weldra zou het koningshuis onder zijn eigen gewicht bezwijken.” Maar ja, toen verscheen Máxima ten tonele, sipte Samsom. “Mooi, charmant, intelligent. Tango. In republikeinse kringen konden al snel de eerste hangende kopjes worden gesignaleerd.”

Ontvangsten van dissidenten
Als je er dan toch zit, doe dan iets nuttigs, hield Samsom haar voor. “Sta op voor mensenrechten, houd vlammende betogen tegen onderdrukking, ondersteun de vrijheidsstrijders. Dreig de premier, als-ie weer eens te benepen is om de dalai lama te ontvangen, dat u het desnoods zelf doet. Hij zal het u niet weigeren.” In 2011 heette die premier Rutte en zat Samsom in de oppositie. Nu heet de premier Rutte en leidt Samsom de tweede regeringsfractie. Dus, Máxima, kom maar op met die vlammende betogen en die ontvangsten van dissidenten. De PvdA juicht het toe.

Sanne Wallis de Vries
Cabaretière Sanne Wallis de Vries, die vaak Máxima’s schoonmoeder speelde, schreef over de Argentijnse verdwijningen. “Begrijpelijk dat een mens haar vader steunt, maar met het nakende koningschap voor ogen doet zich een kans voor om de buitenwereld te laten weten dat u het wel degelijk weet. Iedereen weet het. Koninklijke Hoogheid Prinses Máxima, hoe groot zou het u niet maken als u uw excuses aanbood voor de gruweldaden in uw vaderland, als kind van uw vader.”

Bert Brussen
Internetfenomeen Bert Brussen ging hier keihard literair op door: “Veertig jaar nadat die eerste warme zonnestraal uw blanke huid kuste, ziet u nog immer de groteske schaduw in het zonnige bestaan en hoort u nog altijd het geschreeuw van moeders wier kind ruw uit hun armen werd weggeroofd. Moeders die, net als u, het geluk van de liefde vonden en hun huwelijk lieten bezegelen door milde klanken en tranen van blijdschap.” En dus: “Laat uw veertigjarig bestaan het keerpunt zijn voor alle Nederlanders. Geef rekenschap van uw lugubere erfenis en verlos ons van de boze monarchie.”

Tania Heimans
Schrijfster Tania Heimans viel Brussen bij: “U lijkt de enige die ons, de regering en uw familie ervan kan overtuigen hoe ridicuul een monarchie tegenwoordig is. U zult de gouden luchtbel daarom door moeten prikken. (–) Na de monarchie maakt u een goede kans de eerste vrouwelijke president van ons land te worden, en uw man vindt vast wel een nieuwe uitdaging bij Rijkswaterstaat.”

Hafid Bouazza
Schrijver Hafid Bouazza ging vooral in op Máxima’s vaststelling dat ‘de Nederlander’ niet bestaat. “Natuurlijk bestaat de Nederlander wel, jij bent zelfs getrouwd met een Nederlander – of beschouw jij hem (sta ons bij) ‘gewoon als mens’, zoals er mensen zijn die beweren de kleur van een neger niet te kunnen onderscheiden van andere kleuren.” En ook: “Als ik euvel was (zoals nu) zou ik zeggen dat je je alleen tussen de Nederlanders wilt begeven als ze zich op zwaai-afstand bevinden.”

Robert Vuijsje
Op Koninginnedag bijvoorbeeld, constateerde Robert Vuijsje. “Maar je bent te oud voor poppenkast. Jij hoort niet meer te koekhappen op 30 april. Toen je in New York woonde, had je een mooie baan bij een grote bank. Je hebt een goede opleiding genoten. Ga iets doen. Je echtgenoot heeft nooit betaalde arbeid verricht. Jij wel. Geef het goede voorbeeld. Je kunt niet op kosten van de belastingbetaler het hele jaar de wereld overvliegen en iedereen verbieden om daar foto’s van te maken. Laat je niet door ons betalen om voor koningin te spelen.”

Astrid Theunissen
Maar je wilt juist zo graag koningin spelen, schreef ex-HP-journaliste Astrid Theunissen, die zich uitgebreid in Máxima’s leven had verdiept. Immers: “Welke econome ondertekende een contract waarmee ze bij een echtscheiding afstand deed van haar kinderen? Door gesprekken met jouw omgeving leerde ik je beter kennen. Ik begreep dat je daadwerkelijk een prinsessenbestaan ambieerde. Je bent gevoelig voor status. Je flaneert graag in haute couture. Zolang niemand inzoomt op een vetrol, gedij je bij aandacht, en je praat echt graag met de mensen, alle mensen, maar het liefst met de groten der aarde, en die tonen zich dan vooral vereerd door een ontmoeting met jou. Omdat je een prinses bent!”

Daarmee was Theunissen nog niet klaar. “Hoezo gouden kooi? Sinds de Mediacode kun je op je gemak fietsen op de hei – wie daarvan toch een kiekje publiceert, is er gloeiend bij. Je kunt nog steeds feesten dat het een lieve lust is. Als jij die ene hippe Amsterdamse club afhuurt, kun je met je billen schudden zonder dat er een haan naar kraait, want de medewerker die kletst, wordt aangeklaagd. En als jij wil dat die inspirerende kunstenaar of belangrijke politica morgen bij jou komt dineren, hoef je hen maar te (laten) bellen en ze schuiven aan. Voor zowat elke handeling of contact met jou bestaat een contract, en wanneer je werkelijk uit de bocht vliegt, weet je dat er wordt geschikt en heet je Marloes of Anna.”