Spring naar de content

The Ewing Theory: PSV op weg naar het kampioenschap in 2014?

Op een dag ergens in het begin van de jaren negentig, besloot Dave Cirilli, een hartstochtelijk basketbalvolger, iets uit te zoeken wat hem al een tijdje opviel. Namelijk dat teams waarvan de sterspeler in de zomer voordien was vertrokken en dus schijnbaar verzwakt aan het seizoen begonnen, het zonder de betreffende ster altijd beter deden dan met.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Frank Heinen

Het meest treffende voorbeeld van die theorie was Patrick Ewing, wiens teams uit New York en Georgetown beter speelden dan ooit nadat hij vertrokken was.
De uitleg van Cirilli over de werking van The Ewing Theory luidde als volgt: wanneer een sterspeler bij een club vertrekt, krijgen andere spelers de ruimte om uit te blinken. Bovendien zullen de verwachtingen van publiek, media en tegenstanders lager zijn dan daarvoor, wat weer zorgt voor minder spanning en druk.

Op zijn site heeft Cirilli een eindeloze lijst van voorbeelden van zijn Theory. Zo werd Everton in het seizoen na de verkoop van sterspeler Wayne Rooney aan Manchester United vierde, iets wat ongeveer sinds de tijd van de Vikingen niet meer was voorgekomen.
Cirilli zegt zelfs dat zijn theorie eenvoudig op liefde – mannen gaan beter presteren in het leven nadat zij gedumpt zijn – en op entertainment: toen de grote ster van Beverly Hills 90210, Shannen Doherty, de serie verliet (om vervolgens in het peilloos diepe gat van een jonge ster met zijn of haar hoogtepunt achter zich te lazeren) en iedereen dacht dat het klaar was met de populariteit van de soap, presenteerden de makers met Tiffani-Amber Thiesen een waardige vervangster en werd de serie populairder dan ooit – voor even.

Volgend seizoen: PSV kampioen?
Grote vraag is nu: wat vertelt de Ewing Theory ons over het aflopende voetbalseizoen? En stelt de theorie ons in staat het volgende seizoen nu al voor te beschouwen?

  • Ajax verloor afgelopen zomer met Jan Vertonghen zijn beste speler, de onbetwiste ster, maar significant beter is de ploeg er niet van gaan spelen. Integendeel, moeten we zeggen. Een kampioenschap zou niet meer dan een knappe toevalstreffer zijn, tot stand gekomen bij een onthutsend gebrek aan daadkracht van de andere topploegen.
  • Feyenoord verloor afgelopen zomer zijn aanvoerder Ron Vlaar en zijn misschien wel beste speler, Karim El Ahmadi. De ploeg speelt dit jaar beter dan ooit, met geweldige jonge spelers die inderdaad zonder verwachtingen kunnen voetballen. Is dit de Ewing Theory in werking? Nee, want je kunt veel zeggen van Vlaar en El Ahmadi, maar grote sterren wier slagschaduw de groei van het jonge groen om hen heen belemmerde, waren zij bepaald niet.
  • PSV verloor nauwelijks grote sterren, kreeg er daarentegen verschillende potentiële sterren bij. Dat de club de ene week swingt als Romario in een sambabar en een week later als elf natte kranten de boel de boel laat, zou een voorafschaduwing van de Ewing Theory kunnen zijn. Alleen: welke speler is de Ewing waar de club het snelst vanaf moet? Keus genoeg.
  • FC Twente verloor zoals wel vaker een paar sterren, maar kreeg er enkele weergaloze talenten voor terug. Toch bakte de ploeg er een seizoen lang bar weinig van. Ewing Theory valt hier niet te meten.
  • Dan Vitesse, de club waar de thesis over de Ewing Theory vermoedelijk vanaf volgend jaar het best gestaafd kan worden. De ploeg heeft een heuse Ewing (Bony), die echter wel zoveel beter is dan de rest van het team dat gevreesd moet worden dat er na zijn vertrek van de rest van Vitesse niet zo gek veel overblijft.

Dave Cirilli zal het niet graag horen, maar de Ewing Theory lijkt niet geheel voetbal-compatibel. Misschien over een paar jaar nog eens een poging wagen. Wanneer Lionel Messi het bij Barcelona tenminste ooit voor gezien houdt.