Spring naar de content

Oude vos Berlusconi ontloopt opnieuw gevangenisstraf

Het was de week waarin Helmin Wiels werd vermoord op zijn Curaçao. De politiek leider van Pueblo Soberano werd op een strand neergeschoten toen hij er een biertje dronk. 

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Pieter Yspeert

Ook deze week: Diederik Samsom gaat zalen vol PvdA-leden af om ze te overtuigen van ‘zijn standpunt‘ omtrent de strafbaarstelling van illegaliteit. Samsom wil niet van het regeerakkoord afwijken en dus de strafbaarstelling doorzetten.

De VVD laat verderop in de week juist doorschemeren dat er over het onderwerp wel degelijk gepraat kan worden. Het is geen kabinetscrisis waard, stellen bronnen binnen de partij tegenover het NRC Handelsblad.

Maar boven alles was het de week van Silvio Berlusconi. De Italiaanse oud-premier, mediatycoon, baas van AC Milan, beroepscharmeur, beroepsbelediger en belastingontduiker, werd voor het laatstgenoemde veroordeeld tot een gevangenisstraf van vier jaar. Deze straf hoeft hij naar alle waarschijnlijkheid nooit uit te zitten, aangezien de zaak tegen de tijd dat de cassatie – mocht hij dan opnieuw worden veroordeeld – is afgerond is verjaard.

Een nieuwe mijlpaal in de toch al rijke schandaalgeschiedenis van de sluwe vos. In zijn tijd als premier voerde hij verschillende keren wetten in die zijn eigen veroordeling verhinderden. Ditmaal lijkt hij door de zaak lang genoeg te rekken opnieuw buiten schot te blijven.

Berlusconi heeft overigens niet álle reden tot juichen; het Italiaanse Openbaar Ministerie heeft hem opnieuw op de korrel. Nu wordt hij beschuldigd van het omkopen van een senator. En dan is er natuurlijk de nog altijd niet afgeronde zaak van zijn fameuze Bunga Bunga-feestjes waar hij seks zou hebben gehad met de minderjarige Ruby. Hoe het ook zij; Berlusconi is onze man van de week.

In de serie ‘Politiek moment van de week’ belicht HP/De Tijd wekelijks een bijzonder moment in de vaderlandse politiek. Een bijzondere Kamervraag, een opvallende motie, kortom: de krenten uit de (Haagse) pap.

Download de gratis app van Tablisto om ons maandblad op uw tablet te lezen

Volg HP/ De Tijd en Pieter Yspeert op Twitter

Volg HP/ De Tijd op Facebook