Spring naar de content

Speculatie: wat deed Sander Terphuis in de Tweede Kamer?

Gisteravond werd dan eindelijk het debat-dat-geen-debat-zou-worden gevoerd over de strafbaarstelling van illegaliteit. Regeringspartijen VVD en PvdA hielden stug vol dat er op dit moment niet werd onderhandeld en ze dus ‘gewoon’ het wetsvoorstel van staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven afwachten alvorens echt in debat te gaan.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Pieter Yspeert

U weet inmiddels van de hoed en de rand van deze zaak.

Enfin, de VVD en PvdA hadden helemaal geen zin in een debat. Dat was vooraf al duidelijk. Er was echter geen ontkomen aan. En wat schetst onze verbazing? Sander Terphuis dook op in de wandelgangen van het parlementsgebouw. Terphuis is de man die met zijn motie op het partijcongres van de Partij van de Arbeid de knuppel in het hoenderhok gooide.

Op de dag-des-oordeels-waarop-geen-oordeel-geveld-zou-worden was Terpstra dus alweer van de partij. En niet op de publieke tribune, waar een doorsnee Senior beleidsadviseur van de Nederlandse Vereniging voor Rechtspraak een plaatsje moet zoeken, maar achter de coulissen.

Ongetwijfeld tot grote vreugde van Terphuis hebben GroenLinks, ChristenUnie en D66 samen een motie ingediend waarvan de tekst overeenkomt met die van oproepen uit de PvdA-achterban. Ze pogen de socialisten te verleiden met hen mee te stemmen, zoals het partijcongres deed, waardoor ze een meerderheid in de Kamer hebben.

Zo ver zal het volgende week, wanneer er over de moties gestemd wordt, niet komen. Diederik Samsom heeft niet voor niets stad en land afgereisd om zijn partijgenoten te overtuigen de oproep van Terphuis juist niét te steunen.

De vraag die overblijft: wat deed Sander Terphuis achter de schermen van de Tweede Kamer tijdens het debat? Was hij met de indienende partijen van de ‘motie-Terphuis’ in gesprek over een overstap naar één van deze partijen? Of poogde hij toch enkele PvdA-dissidenten te verleiden voor de motie te stemmen? We zullen het volgende week merken, tijdens de stemming.

Download de gratis app van Tablisto om ons maandblad op uw tablet te lezen
Volg HP/ De Tijd en Pieter Yspeert op Twitter
Volg HP/ De Tijd op Facebook