Spring naar de content

Het belangrijkste wapen tegen piraterij? Internet!

Sinds de opkomst van het internet is het voor de grote platenbazen, filmstudio’s en softwaregiganten, maar ook voor de ouderwetse platenzaken een groot probleem: piraterij.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Menno van Bohemen

Ook al zijn er mensen die beweren dat ze roomser zijn dan de paus, ik ken er weinig die nog nooit een liedje, film of serie hebben gedownload zonder daarvoor te betalen. Logisch ook. Want waarom veel moeite doen om via een legale weg aan je digitale media en software te komen, als het via een illegale weg vele malen gemakkelijker gaat en bovendien gratis is? Overigens valt over dat illegale karakter van het downloaden nog te discussiëren, maar dat terzijde.

Nieuw wapen
Toch is er de laatste jaren een kentering zichtbaar. Consumenten zijn wel degelijk bereid om te betalen voor muziek en films. Zo heb ik zelf mijn iTunes bibliotheek van 30.000 nummers verwijderd en ingewisseld voor een abonnement op Spotify. Nog geen seconde spijt van gehad. En komt er in Nederland een Spotify voor films, series en e-books, dan ben ik de eerste betalende klant.

Ook in de software-industrie komen steeds meer betaalbare alternatieven voor het gebruik van voorheen vaak prijzige software. Het populaire Photoshop van Adobe (een ware downloadtopper) kost je via de legale weg zo’n 1000 euro. Voor een kleine zelfstandige fotograaf of creatieveling gewoon een grote investering. Vanaf de volgende versie is dit programma alleen nog maar te gebruiken wanneer je een abonnement op de ‘Creative Cloud’ aanschaft. Voor 25 euro per maand mag je onbeperkt Photoshoppen. Geen slechte deal, zeker als je dit bedrag af zet tegen de 1000 euro voor de huidige versie.

Vuur met vuur bestrijden
Het internet vormde lange tijd een bedreiging voor de traditionele verkoop van van muziek, films en software. Gelukkig zien steeds meer grote bedrijven in dat de mogelijkheden die het internet biedt, juist de oplossing zijn tegen piraterij en illegaal downloaden. Kwestie van vuur met vuur bestrijden. We zijn er nog lang niet, maar het gaat de goede kant op. Lang leve het internet!