Spring naar de content

Europese commissie wil extra geld van Nederland én extra bezuinigingen

‘Brussel’ verwacht dat de Nederlandse overheid komend jaar minstens zes miljard euro bezuinigt om op een begrotingstekort lager dan drie procent uit te komen. Onderwijl vraagt de Europese Commissie een extra bijdrage van ten minste 350 miljoen voor het eigen tekort. En die schoen wringt.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Pieter Yspeert

We zetten even de populistische/realistische/kritische* bril op (doorhalen wat niet van toepassing is). Want, hoe kan het dat een organisatie die de eigen broek laat afzakken anderen de les leest? Enerzijds wil de Commissie meer geld, terwijl wij al genoeg eigen bezuinigingssores hebben. En we die sores van het geldvragende Brussel moéten oplossen door extra te bezuinigen.

Gebaar van goede wil
De extra bijdrage, waar het kabinet het niet mee eens is, is het Nederlandse deel van de 11,2 miljard die de Europese Commissie nodig heeft om de eigen begroting van dit jaar rond te krijgen. Het geld zal gebruikt worden voor ‘economische groei en werkgelegenheid’, maar wordt ook gezien als gebaar van goede wil richting het Europees Parlement, waarmee het anders moeizaam onderhandelen is over een meerjarenbegroting vanaf 2014. Het Parlement wil namelijk in tijdens van tegenspoed de subsidiepot royaal gevuld zien.

Dat deze berichten elkaar zo rap opvolgen is uiteraard voer voor euro-sceptici. De twee zaken staan ogenschijnlijk niet los van elkaar. Het wordt een hele klus voor premier Mark Rutte de boel te rijmen.

Geld lenen in plaats van bezuinigen
Emile Roemer (SP) toonde zich aan tafel bij Pauw&Witteman-vervangers Knevel&Van den Brink alvast optimistisch. Hij opperde niet voor het eerst de mogelijkheid extra geld te lenen in plaats van nu te bezuinigen. Dat plan zal, gezien de pro-Europese meerderheid in de Tweede Kamer, in ieder geval geen doorgang vinden.

Mark Rutte heeft aangekondigd een besluit over de eventuele bezuinigingen voor zich uit te schuiven naar september. “We maken al sinds 1815 in dit land een begroting in augustus.”

Download de gratis app van Tablisto om ons maandblad op uw tablet te lezen
Volg HP/ De Tijd en Pieter Yspeert op Twitter
Volg HP/ De Tijd op Facebook