Spring naar de content

Marcel van Dam: “PvdA voert VVD-partijprogramma uit”

Met afgrijzen ziet Marcel van Dam hoe jongeren als Sywert van Lienden van G500 hun eigen toekomst opblazen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Boudewijn Geels

“Ze willen dat er van alles van ouderen wordt afgepakt,” zegt de beschermheer der babyboomers in de nieuwe Generatiespecial van HP/De Tijd. “Kijk naar de gezondheidszorg. Jongere generaties roepen: ‘Dat is allemaal veel te duur!’ En ze vergeten dat ze straks ook de leeftijd gaan bereiken dat ze meer zorg gaan consumeren. Maar dan is het er niet meer als het aan hen ligt. Maar ze redeneren niet door.”

Onthutsend mooi landgoed
Ja, soms voelt Van Dam zich behoorlijk alleen staan in zijn Veluwse bosvilla. Hij was ooit PvdA-minister, maar van die partij is Van Dam, die een boek over zijn onthutsend mooie landgoed De Steigerberg heeft gemaakt, al lang geen lid meer. Over Diederik Samsom zegt hij: “Samsom stelt zijn ambitie hoger dan de sociaal-democratische beginselen.” Over partijvoorzitter Hans Spekman: “Onder zijn leiding is de PvdA bezig met de uitvoering van het VVD-programma, dus van de sociaal-democratie is helemaal niks meer over.” Ook ziet Van Dam ‘spanning rijzen’ rond de integriteit van minister Lodewijk Asscher.

Maar vooral is de sociaal bewogen landheer bezorgd over de toenemende maatschappelijke ‘agressie’ jegens ouderen. “Ongelooflijk! Vooral als je het riool van internet opentrekt. Sommigen zouden die oude mensen het liefst dóód willen zien! Dat was vroeger echt niet zo. Toen was het generatieconflict meer het idee dat die generatie politici haar tijd had gehad. Zo van: en nou zijn wij aan de beurt. Dat is van een totaal andere orde dan: ‘Wat doe je hier nog op de wereld?!’”

Liefde voor feitelijke waarheden
Maar de waarheid zal overwinnen, voorspelt Van Dam. Althans, dat hoopt hij maar. “De liefde voor feitelijke waarheden mag niet helemaal sterven.”

Dat gezanik over zijn landhuis te Hulshorst is hij trouwens ook wel beu. “Is men pas tevreden als hier een VVD’er woont?” Niet per se, maar misschien hadden we van een VVD’er ook het exterieur van dat landhuis, zo ook de gigantische tuin op de foto mogen zetten. Nu was het: alleen binnen of helemaal níet fotograferen. De landheer wilde kennelijk liever niet als landheer worden vereeuwigd.

Maar Van Dams ínterieur mag er ook zijn. Hoe het eruit ziet? Kijk zelf, in de nieuwe Generatiespecial van HP/De Tijd.