Spring naar de content

Edward Snowden en de ‘lucky break’ voor president Obama

De Verenigde Staten werden dit weekeinde opgeschrikt door ene Edward Snowden. De 29-jarige Amerikaan vertelde aan The Guardian dat de NSA (de Amerikaanse grote broer van onze AIVD) alle communicatie via bedrijven als Facebook, Google en Apple in de gaten houdt.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Pieter Yspeert

Het is uiteraard een grof schandaal, maar desondanks komt het voor president Barack Obama niet eens ongelegen. De eens zo populaire en vredelievende president ligt in eigen land (en inmiddels ook steeds meer daarbuiten) onder vuur vanwege het feit dat hij drones inzet om tegenstanders te liquideren. Zonder proces dus.

Niet zo fraai, inderdaad. Vinden ook de Amerikanen. Maar toen was daar plots Snowden, die onthulde hoe de overheid haar burgers monitort. En dat vinden de Amerikanen op dit moment nog even wat minder fijn.

Verschillende senatoren zijn not amused, er wordt gesproken van een act of treason – landverraad dus. Ondertussen maken burgers zich hard voor Snowden, die zich in het buitenland verborgen houdt. Zo worden op grote schaal petities ondertekend om Snowden gratie te verlenen.

Barack Obama maakt even een paar dagen dankbaar gebruik van alle ophef, door niet te reageren. Natuurlijk komt hij hier niet voor altijd mee weg – hij is immers de president die de Amerikanen voorhield dat ze de overheid kunnen vertrouwen – maar voor nu is het wel even prettig.

Bekijk hier een vergelijk van Obama de kandidaat en Obama de president over dit onderwerp.

Download de gratis app van Tablisto om ons maandblad op uw tablet te lezen
Volg HP/ De Tijd en Pieter Yspeert op Twitter
Volg HP/ De Tijd op Facebook