Spring naar de content

M.C. Escher leeft voort – in Zweden

Graficus Maurits Cornelis Escher (1898-1972) stelde zich aan het begin van zijn kunstenaarsleven een doel: de kunst die hij zou gaan maken moest tijdloos zijn. En dat is gelukt: de meester van de Trompe-l’oeil inspireert ook vandaag de dag nog kunstenaars van over de hele wereld.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Nick Muller

Kunst en wiskunde als harmonieus geheel, zo kan het werk van M.C. Escher het best worden omgeschreven. Hol en bol, voor- en achtergrond, licht en donker, niets is wat het lijkt. Zijn spel met perspectief en ruimte en de onverklaarbare samensmelting tussen realiteit en denkwereld zijn internationaal vermaard. Wis- en natuurkundigen vinden Escher, die zelf altijd zei niets van wiskunde te snappen, nog steeds een geniale man. Ook de kunstcritici, die in het begin van zijn loopbaan beduidend minder positief over zijn werk waren, dragen hem op handen.

Escher heeft in zijn leven veel gereisd. Geïnspireerd door de Japanse en Italiaanse illusiekunst en de wiskundige mozaïeken van de Moren ontwikkelde hij langzamerhand zijn beroemde stijl. En nu, meer dan veertig jaar na zijn dood, inspireert hij op zijn beurt weer een heel nieuwe generatie kunstenaars. Fotograaf Erik Johansson uit Zweden bijvoorbeeld. Ook hij maakt vervreemdende kunst. Geen grafieken, maar foto’s. Want de kunst mag dan wel tijdloos zijn, de techniek snelt gewoon voort.

Meer werk van Erik Johansson vindt u hier.

Arbete
Crossing
Cut and Fold
Impossible
Is Fiske
Levl
Long Road
Set Them Free
Vasen

——
  Download deze gratis app om ons maandblad op uw tablet te lezen
  Volg HP/ De Tijd en Nick Muller
  
Volg HP/ De Tijd op Facebook

Onderwerpen