Spring naar de content

Egypte: het meest vreselijke vakantieland ter wereld

Egypte. Wat een ramp. Het meest vreselijke vakantieland ter wereld. Met het Tahrirplein vol met honderdduizenden protesterende Egyptenaren, voor- en tegenstanders van president Mohamed Morsi. Er komen berichten in de media van verkrachtingen die er te midden van de rellen plaatsvinden, honderden mensen die gewond zijn geraakt, en een aantal van hen is overleden.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Iris Hannema

Toen ik in 2009 backpackend door Egypte trok, vond ik het al een verschrikking. Wat een rotland. Teveel mannen agressief, oversekst, overal werd ik afgezet (financieel dan), de verkopers praatten niet maar schreeuwden alleen en bij de piramides van Giza werd ik hardhandig op kamelen getrokken. Dat schreef ik dan ook fijntjes op in mijn krantenserie ‘Blond goes Midden-Oosten’. Daarin deed ik in negen verhaaldelen verslag over mijn wel en wee in negen reislanden in het Midden-Oosten. Conclusie: als vrouw alleen door Egypte vond ik absoluut niet leuk. Mijn artikel begon ongeveer zo: ‘Caïro is vandaag achtenveertig graden. Ondanks de achterlijke hitte blijven de Egyptenaren zo hitsig als konijnen.’ En het eindigde zo: ‘Jammer dat de vakantievierende Egyptenaren onderwater liever naar tieten kijken dan naar vissen.’ Allemaal waar.

Boze ambassadeur
Na publicatie was de Egyptische ambassadeur in Nederland boos op de krant in kwestie. De heer A.M. mailde op hoge poten naar de hoofdredactie. Want hoe kon de journalist nu toch zo’n negatief verhaal schrijven over zijn mooie Egypte? Had zij dan “alle historische monumenten over het hoofd gezien, niet genoten van het aangename klimaat, niet lekker in de Rode zee gezwommen?” Onbegrijpelijk, vond hij mijn negatieve verhaal. Ik mailde hem terug: hoe hij nu toch zou kunnen weten hoe ik mij als vrouw, blond, jong, alleen in Egypte zou hebben gevoeld?

Was hij dan misschien ook een blonde vrouw, want dan zou ik graag ervaringen uitwisselen. En wist de ambassadeur dat zijn land bovenaan prijkt in alle lijstjes van ‘meest vrouwonvriendelijke landen van de wereld’? En dat de Lonely Planet Egypte letterlijk pagina’s lange waarschuwingen voor reizende vrouwen bevat? Ik heb van de ambassadeur nooit meer een reactie terug gehad.

Schreeuwlelijken
Dus, nu, hier, vandaag wil ik graag nogmaals hetzelfde zeggen: Egypte is voor mij het meest vreselijke vakantieland ter wereld. Vier jaar geleden was Egypte al een onprettig land om als vrouw alleen doorheen te reizen, met agressieve schreeuwlelijken, vrouwenhaters en afzettende taxichauffeurs die elkaar de hele dag toeschreeuwen: ‘Ik hoop dat je taxi afbrandt!’ Just imagine hoe het op dit moment moet zijn. En dan kun je fantastische piramides hebben en zeeën vol tropische vis, ik ga toch liever ergens anders heen.

Reisjournalist Iris Hannema (1985) reist sinds 2008 schrijvend en fotograferend, in haar eentje, de wereld over. Als u wilt weten waar zij zich nu bevindt, kunt u haar volgen op Twitter.