Spring naar de content

Toby Alderweireld is een #transferjosti

Met een jeugd-EK als slotakkoord is het voetbalseizoen nu echt tot stilstand gekomen. Waar spelers eindelijk de tijd hebben om aan het strand bij te komen van een lang seizoen, of rustig aan alweer beginnen met trainen, lijken de zomerdagen vooral het startsein voor spelersmakelaars Mino Raiola, Sigi Lens en consorten om uit hun winterslaap te ontwaken. De transferwindow is open.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Tim Cardol

Het is een fascinerend schouwspel op de vele fora, fansites en voetbalmedia. VI.nl heeft er zelfs een ‘dagboek’ aan gewijd om alle geruchten rond de transfermarkt in kaart te brengen. In die dagboeken is alle journalistieke waarheidsvinding overboord gegooid ten faveure van ‘het gerucht’, concludeerden wij al eerder.

Rituele paringsdans
Khalid Boulahrouz heeft een huis in Amsterdam gekocht, nou dan weet je het wel. Xabi Alonso gaat ‘zijn’ José Mourinho natuurlijk achterna naar Chelsea. Marco van Ginkel gaat echt, écht waar naar Ajax. Tachtig, waarschijnlijk negentig procent van alle geruchten blijkt uiteindelijk volkomen onwaar en toch zwieren de voetbalfans op sociale media in een rituele paringsdans om elkaar heen, om de geruchten met alle stelligheid van de wereld nog wat verder aan te wakkeren.

Aanstichters van dat circus zijn de zaakwaarnemers die als volleerd schakers met hun mobiel in de hand bedenken wat hun volgende zet gaat zijn. Misschien even een geruchtje rond Wayne Rooney verspreiden, dan kan z’n salaris in Manchester omhoog. Als Ajax toch concreet lijkt met Maher, doet PSV er misschien nog een miljoen bovenop. En zo is nu ook Toby Alderweireld de speelbal geworden van zaakwaarnemer en media.

Want het zijn de media die het vreten. Als er ergens een gerucht verschijnt, moét het online. Het maakt immers niet uit of het al zeker is dat Toby Alderweireld volgend seizoen niet meer in de ArenA speelt. Het gerucht is het nieuws. De journalist maakt de lezer deelgenoot van een speurtocht naar de juiste club. Transparant zou het zijn, ware het niet dat er zoveel dwaalsporen zijn uitgelegd.

#transferjosti
Op Twitter heeft het transfercircus dat de voetbalfans in deze voetballuwe periode zoet moet houden zelfs een eigen naam gekregen. Onder de hashtag #transferjosti bracht de anonieme twitteraar @DuBlanqeBogarde voor het eerst de gekte in het geruchtencircuit in beeld. Inmiddels is het een begrip geworden op de social media.

Ook de voetballers zelf zijn er niet vies van om in hun eigen voordeel een storm aan geruchten op gang te helpen. Toby Alderweireld verliet vorige week om privéredenen het trainingskamp van Ajax. De verdediger lijkt zijn carrière te kunnen vervolgen in Engeland of Duitsland en dus werd het woordje privé door de media direct tussen aanhalingsteken geplaatst. Het zou maar zo om een sterfgeval kunnen gaan, maar het transfercircus discussieert liever over een vertrek naar Bayer Leverkusen of Norwich City. Toby Alderweireld is een #transferjosti geworden.