Spring naar de content

Hoe Scott Storch 70 miljoen dollar in zijn neus stopte

MET UPDATE – Dit verhaal gaat over Scott Storch. U kent Scott Storch. Ook als u hem niet kent, kent u Scott Storch. Het hypnotiserende pianodeuntje uit Still D.R.E., volgens kenners één van de beste hiphopnummers ooit? Heeft Scott geschreven.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Niek Stolker

Het razend knappe nummer Cry Me A River, dat van boybandknulletje Justin Timberlake in één klap een ster maakte? Ook van zijn hand. En zo zijn er nog honderden liedjes die hij schreef en produceerde. Scott werd er schathemeltje rijk mee – Forbes schatte zijn vermogen op zijn hoogtepunt op 70 miljoen dollar – maar hij wist zijn fortuin nog sneller uit te geven aan vakanties, vrouwen en verdovende middelen.

Scott Storch (1973) groeit op in Florida. Sporten is niet zijn ding. Als hij op zijn achtste een voetbalschoen tegen zijn hoofd krijgt, doet zijn moeder hem op pianoles. Hij blijkt al snel een virtuoos, op zijn twaalfde verdient hij al geld met optredens. Hij krijgt een gig als piano man voor The Roots en blijkt ook talent te hebben als producer. In 1998, op zijn 25ste, krijgt hij zijn big break als rapper Eve hem voorstelt aan de grootste naam in gangsterrap: Dr. Dre.

ScottStorchKim
Met Kim Kardashian.

Een jaar later verschijnt Dr. Dre’s tweede album 2001 en Scotts naam als superproducer is gevestigd. Iedereen wil met hem werken. Onder meer Beyoncé (Naughty Girl) en 50 Cent (Candy Shop) leggen grof geld neer. Hij vraagt al gauw 80.000 dollar per nummer en vangt een duizelingwekkend uurloon aangezien hij beats soms binnen een kwartier in elkaar draait.

De miljoenen stapelen zich op, maar Scott vergeet zijn moeder, die inmiddels haar slechtziende vader in huis heeft genomen, te laten delen in zijn weelde. Scotts gokverslaafde vader is jaren eerder al weggelopen.

De appel valt niet ver van de boom: Scotts vader kocht eens dertig auto’s in dertien jaar, zijn zoon stelt een wagenpark samen waar Bhagwan zich nog voor zou schamen. Ondertussen manifesteert Scott zich als wanbetaler bij hotels.

Zijn spending sprees zijn legendarisch. Scott geeft zijn liefje Paris Hilton een Maybach en laat haar voor 275.000 dollar per privé-jet overvliegen naar de Franse Rivièra. Om haar hals hangt een diamanten ketting. Van Scott gekregen.

Scott is on top of the world en krijgt naast Paris Hilton ook relaties met én Kim Kardashian én Lindsay Lohan. Een seks-cv waar menig rapfan (en rapper) jaloers op is. Maar volgens zijn moeder is Scotts hart elke keer écht gebroken als de high society-meiskes hem weer aan de kant zetten.

In 2010 wijdt de Miami New Times een lijvig coverartikel aan de opkomst en ondergang van Storch.
In 2010 wijdt de Miami New Times een lijvig coverartikel aan de opkomst en ondergang van Storch.

Acuter dan zijn geldproblemen (het blijft ook binnenstromen) is Scotts relatie met cocaïne. Hij kan het spul niet weerstaan en begint altijd en overal te snuiven. Volgens zijn manager Derek Jackson omringt Scott zich met andere verslaafden, dealers en golddiggers. “Zijn shirts zaten onder het bloed dat op gezette tijden zomaar uit zijn neus stroomde,” zegt Jackson in een artikel in The Miami New Times. “Het kon ‘m allemaal geen fuck meer schelen. Je kunt niet vernederd worden als je high bent.”

Zijn muziek lijdt onder zijn verslaving en Scott begint beats te verkopen aan de hoogste bieder. Zo schrijft hij voor zijn vriendin Paris Hilton, maar maakt hij ook wegwerppop voor Jessica Simpson en – dieptepuntje – Hulk Hogans dochter Brooke. Nadat hij Janet Jackson urenlang laat wachten in de studio, gaat het nieuws dat het over is met Scott Storch als een lopend vuurtje door de muziekwereld.

Scott begint zich steeds meer als een eikel te gedragen en raakt verzeild in oorlogjes met de mannen die hem een kans gaven (zoals met Timbaland). Als zijn faillissement in 2009 wordt uitgesproken, heeft Scott een schuld van 58.077 dollar en 37 cent aan dertien schuldeisers in zeven staten.

Zijn financiële problemen liggen niet aan de drugs, vindt Scott, maar aan slechte financiële beslissingen.

“The cost of the drug didn’t effect my life. It was the poor decisions I made, that were so poor financially, that caused me to go into this situation where I was forced to change my lifestyle…forced to change a lot of things. [I had] 15 to 20 cars at all times…That’s not smart. I would take one of 15 half-million-dollar cars I owned and go to the mall and spend that much money. Stupid, stupid stuff. It’s like it didn’t make a difference. They were ego investments. I would have been great with three or four cars! I didn’t need a 117-foot boat… I watched my own father, he went bankrupt and had problems with the IRS. He was living beyond his means, and I guess I was doing the same thing and not even realizing it.”

In voornoemd artikel uit de Miami New Times komt Scott zelf niet aan het woord. Zijn moeder en opa wel. Opa, dan 88 jaar oud, denkt dat Scott zal opknappen, maar maakt zich druk over de vrouwen in zijn leven.

– “I think his chances are very good. Perhaps if he stays away from those jerky broads, like Paris Hilton or Lindsay —”
– “Daddy, don’t say that!” Yolanda screams, suddenly emerging from the bedroom.
– “Lindsay Lohan is a jerky broad!” he continues, undeterred. “She’s a lesbian and —”
His daughter clasps a hand over his mouth. “Don’t say that! Scott’s going to get angry! He’s going to disown us! Just say, ‘I hope Scott gets his career together and becomes the world’s top producer again.'”
She adds, “And that this time, he remembers his family.”

Het bleek vooral ijdele hoop. In februari 2012 weigert hij weer eens een hotelrekening te betalen, waarna de gealarmeerde politie 2,7 gram coke vindt in zijn afvalbak.

Medio 2013 gaat het financieel weer iets beter met Scott. Hij staat weer in de plus – volgens Celebrity Networth is hij momenteel 300.000 dollar waard. Aan hiphopfans laat hij weten dat hij na een paar periodes in rehab de liefde voor de muziek weer heeft gevonden. Zijn nieuwe plan: hij wil dj worden. Want, zo ziet ook Scott, ‘die verdienen serieus geld’. Scott zou van de drugs af zijn.

Zou het?

UPDATE, 21 augustus – Het zit Scott niet mee. Maakt ie een comeback en mag hij naar de MTV Video Music Awards, wordt hij beroofd. Scott had voor 100.000 dollar aan juwelen bij zich. Zo kennen we ‘m weer.