Spring naar de content

Mark Rutte heeft u nog zo gewaarschuwd

Weet u nog dat u een paar maanden geleden helemaal euforisch werd toen er een Lente-akkoord werd bereikt. De extra bezuinigingen waren van de baan, de crisis liep op zijn laatste benen. En Mark Rutte deed een historische oproep.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Dr. Doom

Mij heeft u in die zin niet gehoord, ik beweerde het tegendeel. Een crisis overkomt ons, eens in de zoveel tijd. Die moet je gewoon uitzitten, het is doorgaans een natuurlijke reactie op een periode van overdaad. Probeert u zich gewoon te herinneren hoeveel u vijftien jaar geleden verdiende. En nu. Dan snapt u het, het is wel erg hard gegaan. Op voorhand excuses voor deze harde opmerkingen voor degenen die er door worden geraakt, maar het overgrote deel van Nederland merkt nog niet heel veel meer dan een verlammende angst voor het onzekere.

Vanochtend werden de cijfers over de Nederlandse en Europese autoverkopen bekend. U herinnert zich ongetwijfeld hoe tijdens de eerste klap van deze recessie, nog maar een paar jaar geleden, de ene na de andere autodealer omviel. Wie overbleef heeft nooit tijd gekregen om weer wat vet op de botten te krijgen, ondanks de oproep van Mark Rutte om allemaal een nieuwe auto te kopen.

Vergeleken met juni 2013 kochten we maar liefst 53 procent minder auto’s in juni 2012. Alleen in Ierland was het erger met ruim 70 procent minder.

De koop van een nieuwe auto, op een huis na zo ongeveer het duurste kapitaalgoed waar u aan toe zou kunnen komen, geeft de economie een enorme impuls. Daar was het Rutte om te doen. Maar niet alleen dat, ook de schatkist raakt er goed van gevuld. Doorgaans bestaat 20 tot 50 procent van uw aankoopprijs uit belastingen, telt u maar op hoeveel Rutte is misgelopen.

En dus zijn de bezuinigingen weer helemaal terug al zouden ze voor 2014 worden beperkt tot zes miljard ofwel 1 procent van ons Nationaal Product. Als, zoals gebruikelijk, iets voor de Derde Dinsdag in September, de plannen uitlekken, zult u weten hoe u verder wordt geraakt. Had u maar naar Mark Rutte moeten luisteren.