Spring naar de content

‘Mark Rutte klinkt als miskende echtgenoot omdat partner relatie verbreekt’

Premier Mark Rutte is Curaçao, Sint-Maarten en Aruba liever kwijt dan rijk. Tijdens een bezoek aan de Caribische eilanden gooide Rutte de deur wijd open voor een vertrek van de eilanden uit het koninkrijk. ‘Als u morgen belt dat u eruit wilt, dan gaan we dat meteen regelen,’ zei de premier tegen lokale bestuurders.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Jelger Woudstra

In andere woorden: Als je weg wilt, dan ga je toch lekker? ‘Rutte klinkt als een echtgenoot dit zich miskend voelt omdat zijn partner de relatie wil verbreken,’ zo omschreef GroenLinks-fractieleider Bram van Ojik de premier. Onder de gordel zou u kunnen oordelen, aangezien het feit dat hij ‘s avonds alleen op de bank (en zijn geaardheid) nog altijd onderwerp van gesprek is. Ook D66-leider Alexander Pechtold was niet gecharmeerd van de open invitatie van Rutte, maar hij bleef diplomatiek. Hij vond de uitspraken ‘voor een historicus ongepast en voor een premier weinig diplomatiek.’

Rutte’s eigen VVD is een stuk positiever. De partij wil al sinds de eilanden in 2010 zelfstandige eilanden in het koninkrijk werden, de relatie het liefst zo afstandelijk mogelijk houden. Na de zomer mag de Kamer discussiëren over een voorstel van VVD-kamerlid André Bosman, waarin hij ervoor pleit het persoonsverkeer tussen de landen in het Koninkrijk aan banden te leggen. Op Curaçao vond de oppositie dat een reden om de banden met Nederland te verbreken. Of zij Rutte al hebben gebeld is niet bekend.

Abboneer op een lidmaadschap

Flinke korting op een digitaal jaarabonnement

Sluit nu voordelig een abonnement af en maak kennis met de journalistieke kracht van HP/De Tijd. (Op elk moment opzegbaar.)

Word abonnee

Isla
Overigens zijn de uitspraken van Rutte niet het enige ‘slippertje’ van de premier tijdens zijn bezoek. Tijdens een interview met de NOS kwam onverwachts de omstreden raffinaderij Isla, die onder vuur ligt wegens milieuvervuiling, al rokend in beeld. De RVD greep in; de witte rook moest niet in één beeld worden gevangen met de premier. Rutte had eerder in het gesprek benadrukt dat het Isla-dossier een Curaçaos probleem is, waar ‘Haagse regenten’ zich niet in dienen te mengen.