Spring naar de content

Op vakantie komt de oermens in ons los

Een vakantietripje blijkt bij ons allerlei oeroude, dierlijke derivaten op te roepen. Met name de instincten met betrekking tot ‘het vlees’ komen bovendrijven als we in een gestage stroom auto’s de Route du Soleil afzakken.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Jelger Woudstra

Zo eten we veel meer vlees op vakantie. Ligt het aantal mensen dat elke week minstens één keer geen vlees eet uit buiten de vakantie nog op ongeveer 86 procent, in de vakantie is dat percentage een stuk lager, volgens Natuur & Milieu.

Vegetarisch eten kost te veel moeite
Op vakantie kunnen de zogeheten flexitariërs de verleiding van een karbonade, biefstuk of een stokje saté een stuk blijkbaar moeilijker weerstaan, wat volgens Natuur & Milieu te wijten is aan het feit dat vegetarisch koken op vakantie te veel moeite kost. Het kan ook liggen aan het feit dat het vlees volgens de ondervraagden in met name Frankrijk, Griekenland en Oostenrijk erg lekker is.

Maar we gaan ons niet alleen te buiten aan vlees eten op vakantie. We trekken flink wat meer pilsjes open en ook het ‘menselijke vlees’ toont eerder haar zwakte. Het liefst beginnen we in de ochtend al met de eerste alcoholische verfrissingen en vullen we onze avonden vooral met seks. Gevolg is dat na de vakantie de aanmeldingen bij verslavingsklinieken omhoog zullen schieten, verwacht Dick Trubendorffer, directeur van GGZ Trubendorffer.

Verhoogd libido
Wat dat betreft gloort er hoop voor de seksverslaafden. Volgens Amerikaanse wetenschappers bestaat een seksverslaving namelijk niet. Hoeveel tijd er op de Zuid-Franse of Spaanse camping ook wordt besteed tussen de lakens, het ligt vooral aan een verhoogd libido. De 16 miljoen mensen die wereldwijd beweren aan een seksverslaving te lijden, zijn niet op dezelfde manier verslaafd als bijvoorbeeld drugsverslaafden.

In tegenstelling tot hen, reageren de hersenen van de seksliefhebbers niet of nauwelijks op afbeeldingen die betrekking hebben op hun verslaving. En dus is inschrijven in de afkickkliniek na de vakantie nergens voor nodig.