Spring naar de content

Het HITTEPLAN. Want bij hoge temperaturen kunnen we niet meer nadenken

In een land waar de treinen na één nacht vorst al stilstaan, is er na één dag boven de dertig graden ook behoefte aan een hitte-draaiboek. En het kan u niet ontgaan zijn: het is warm. Maandag was het zelfs de warmste dag van het jaar. Tot nu toe.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Jelger Woudstra

Aangezien iedereen door de hitte een gebrekkig concentratievermogen heeft en het drukker is met zweten dan nadenken, is het broodnodige hitteplan van het Rijksinstituut van Volksgezondheid en Milieu (RIVM) van kracht. Zodat iedereen precies weet wat te doen in broeierige tijden.

‘Flink zonnebrand smeren, want de zon is erg fel. Blijf op het heetst van de dag binnen of in de schaduw. Drink genoeg.’ En meer even nuttige als vooral voor de hand liggende tips. In andere landen gaat men ervan uit dat mensen dat zelf kunnen bedenken, het RIVM neemt het zekere voor het onzekere. Better to be safe than sorry. Voor je het weet gaan mensen in winterjas in de snikhete zon zitten.

Wie bijvoorbeeld naar Verenigde Staten kijkt, ziet dat sommige Amerikanen zo slecht kunnen omgaan met de hitte dat ook daar een hitteplan geen overbodige luxe is:

Ongenode gasten
Maar niet alle diersoorten hebben de luxe dat voor hen wordt uitgedacht hoe ze met de warmte om moeten gaan. De afgelopen dagen hebben veel Nederlanders vleermuizen in hun huis gehad, omdat de dieren openstaande ramen en deuren verwarden met de ingang van hun holletjes. Over deze onverwachte bijvangst staat helaas niets geschreven in het hitteplan. De Vleermuiswerkgroep Nederland (heeft daarom een appendix geschreven en adviseert de beestjes hun eigen weg naar buiten te laten zoeken. Zelf de vleermuizen proberen te vangen, is niet aan te raden.

Onderwerpen