Spring naar de content

Fotoserie: het verleden vermengd met het heden

Het is monnikenwerk. Het begint er mee dat je een foto uit vervlogen dagen op moet snorren, de locatie waar deze foto is gemaakt moet traceren,  en vervolgens het geluk moet hebben dat de locatie onveranderd is gebleven.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Nick Muller

Daarna is het een kwestie van het juiste standpunt innemen – millimeterwerk – om de foto te maken, en is enige behendigheid met Photoshop vereist. Maar dan heb je wel wat: je kunt heden en verleden met elkaar combineren.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

In Nederland is deze fotografische truc al eerder uitgehaald met foto’s van Anne Frank, die in het hedendaagse Amsterdam werden gemonteerd. Maar Shawn CloverKerényi Zoltán en Khánh Hmong gooien wereldwijd pas écht hoge ogen met hun werk.

Shawn Clover
In de vroege uren van 18 april 1906 werd San Francisco wakker geschud door een kleine aardbeving. Enkele momenten later kwam de grote klap: ruim 42 seconden trilde en beefde de Amerikaanse stad op haar grondvesten. De oorzaak: een aardbeving met een kracht van 7,8 op de schaal van Richter. Zo’n 25.000 gebouwen werden vernield, ruim 3000 mensen kwamen om het leven. Shawn Clover zocht foto’s van deze ramp op, veelal gemaakt door hobbyfotografen, en zocht ruim honderd jaar later de rampplek van destijds op.

Meer foto’s vindt u hier.

CICIIShawn CloverÇIVCV

Kerényi Zoltán
Dit is andere koek. Geen ramp, maar lieflijke foto’s uit het Europa van de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw. In sommige gevallen zijn het zelfs vakantiefoto’s die ons door deze Hongaarse fotograaf een blik in het verleden laten werpen. De meeste nostalgische foto’s die Zoltán naar het heden vertaalt, zijn gemaakt in en/of rondom Boedapest, zijn thuisstad.

Meer foto’s van Kerényi Zoltán vindt u hier.

HIHIIHIIIHIVHVHVI

Khánh Hmong
Hetzelfde concept, alleen van een heel andere orde. De Vietnamees Khánh Hmong laat zien in welk tempo een land, dertig jaar na een oorlog, kan veranderen. Waar eens zandzakken lagen en militairen liepen wordt nu het alledaagse leven weer geleefd. En dat is ook want Hmong met deze fotoserie wil aantonen: het contrast van vroeger en nu, van oorlog en vrede.

Meer foto’s van Khánh Hmong vindt u hier.
KII

KIIIKIVKV

KI

Onderwerpen