Spring naar de content

Welkom in Smurfenland. Het échte Smurfendorp

Na een misselijkmakende autorit over kronkelende bergweggetjes rijst er opeens een blauw dorpje op. De huisjes, het winkeltje, zelfs de kerk is blauw. Het is te hopen dat Gargamel hier niets van af weet, want dit is het échte Smurfendorp.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Carlijn Teeven

De ruim tweehonderd inwoners van het Zuid-Spaanse dorpje Júzcar stemden in 2011 unaniem in met het voorstel van Sony Pictures: hun witte huizen mochten tijdelijk blauw worden geverfd ter promotie van de eerste Smurfenfilm. Maar ‘tijdelijk’ werd misschien wel voor altijd. Want zelfs toen de film al lang niet meer in de bioscopen draaide, bleek el pueblo pitufo een toeristische trekpleister te zijn. Toen Sony aanbood om de huizen weer wit te verven, bedankten de inwoners dan ook vriendelijk.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

IMG_4494

In het onder de economische crisis lijdende bergdorpje was inmiddels al een ‘Smurfencafé’ (uiteraard met blauwe hapjes en drankjes) en een souvenirwinkeltje geopend. De afgelopen twee jaar kwamen er zo’n 200.000 toeristen naar Júzcar – eerder waren dat er gemiddeld driehonderd per jaar.

IMG_4535

Vanaf 31 juli draait de nieuwe Smurfenfilm in de bioscopen. En ook voor De Smurfen 2 is Júzcar het promotiedorpje. De inwoners zijn momenteel druk bezig met het aanbrengen van een fris laagje blauwe verf. Voor wie in de zomervakantie in de buurt is: in de weken voorafgaand aan de première worden er extra Smurf-gerelateerde activiteiten georganiseerd. Juzcar ligt op zo’n 110 kilometer van Málaga en op 22 kilometer van de kleinere stad Ronda.

Juzcar2

Onderwerpen