Spring naar de content

Zó zag u Adolf Hitler nog nooit

Er zijn met het verstrijken der jaren al heel wat onbekende foto’s van Adolf Hitler tevoorschijn gekomen. Denk aan de serie foto’s waarin Hitler met kinderen, vrouwen en dieren poseert. Of deze foto’s uit zijn kindertijd. Maar zoveel kleurenfoto’s als nu gevonden zijn, zagen wij nog niet eerder.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Nick Muller

Toegegeven: van zijn tijdgenoten zijn al wat kleurenfoto’s bekend. Zie bijvoorbeeld deze fotoserie die kleurenfoto’s van Churchill, Lincoln en Einstein toont. Maar er is één klein verschil: deze foto’s werden pas veel later ingekleurd. Onderstaande foto’s, afkomstig uit het archief van Hitlers persoonlijke fotograaf Hugo Jaeger, zijn destijds al in kleur geschoten.

Jaeger
In hetzelfde jaar dat Hugo Jaeger voor der Führer ging werken, 1936, kwamen er in Europa kleurencamera’s op de markt. Jaeger kreeg van de propaganda-afdeling geld om er een te kopen. In de negen jaar daarna, tot in de laatste dagen van Hitlers macht, vertoefde hij dikwijls in de buurt van de Duitse dictator om hem te vereeuwigen. Kort voor het eind van de oorlog begroef de fotograaf alle tweeduizend foto’s die hij in deze negen jaar had gemaakt in een lederen kist onder grond, bang om opgepakt te worden. Tien jaar later groef hij de kist weer op. En wat bleek? De foto’s waren nog intact.

Meer kleurenfoto’s van Hugo Jaeger vindt u hier.

F1F2F3F4F5F6F7F8F9F11F10.