Spring naar de content

Ook Amerikanen snappen het: Amerika is een gek land

Amerika is een gek land. Ze hebben er wel erg vreemde burgemeesters(kandidaten), spioneren er lustig op los en hebben opmerkelijke wetten. Dat wisten wij allemaal al, maar steeds meer Amerikanen lijken het ook door te krijgen. Er zijn in het tweede kwartaal van 2013 namelijk 1130 Amerikaanse paspoorten ingeleverd, meer dan in heel 2012.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Tim Nivard

Land van kansen
De Verenigde Staten stonden altijd bekend als het land van oneindige mogelijkheden, waar je van krantenverkoper tot miljonair kunt opklimmen. Een paspoort van de Verenigde Staten betekende hoop, kansen en vrijheid. Waarom levert men dan nu massaal het paspoort in dat toegang biedt tot dit droomland? Het zou kunnen gaan om een politiek protest, een duidelijke stem tegen bijvoorbeeld het spioneren.

Geld
Waarschijnlijker is dat het gewoon, zoals eigenlijk altijd, om geld gaat.
De belastingdienst van de VS zit namelijk achter in het buitenland wonende Amerikanen aan. De Foreign Account Tax Compliance Act is met name bedoeld om bedrijven die vestigingen in Amerika hebben daar ook belasting te laten betalen, maar de wet raakt ook burgers die in het buitenland wonen. In sommige gevallen moeten die nu ook belasting betalen aan het Witte Huis. De enige manier om dat te omzeilen is het inleveren van het staatsburgerschap, en dus gaat het paspoort de prullenbak in.

Het is ironisch dat het juist het paspoort van de Verenigde Staten, ooit het meest begeerde stukje papier op aarde, nu door voornamelijk erg rijke burgers wordt ingeleverd als een statiegeldbon.