Spring naar de content

De 3%-norm van linkse politici

Vandaag begint het echte leven weer. De kinderen gaan weer naar school, zelf bent u alweer net zo erg aan vakantie toe als twee maanden geleden en ’s avonds zijn de vertrouwde gezichten weer op de kijkbuis te bewonderen. Bovenal is vandaag de dag dat Den Haag weer in beweging komt en het nieuws weer gewoon ouderwets naar ons toegesmeten wordt.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Matthias Pauw

Het laatste puntje van de komkommer was een opmerkelijk onderzoekje in opdracht van NRC: wie spijbelen er meer in de Kamer?

3%-norm
‘Links’ komt vaker niet opdagen dan ‘rechts’. Wie links en rechts precies zijn dat doet er even niet toe. De cijfers zijn schokkend. De roden en de groenen zijn maar liefst 3% (!) vaker afwezig bij Kamerdebatten dan hun rechtse tegenhangers.

De verklaring voor dit fenomeen zou zijn dat linkse politici meer tijd kwijt zijn aan aangelegenheden met het proletariaat. Protestmarsje hier, debatje daar, even iemand ergens aan vastketenen, hongerstaken, leuke linkse dingen. Gek genoeg zou dit dus betekenen dat als politici het volk opzoeken, ze datzelfde volk 3% minder goed vertegenwoordigen.

Gehaaid
Dat is wel erg cynisch, misschien is er een betere verklaring. Ik zet mijn geld op een elegant politiek-strategisch plot dat Lee Atwater en Jack de Vries samen nog niet verzonnen kunnen krijgen. De linkse politici zijn gehaaider dan ooit. Wie begrijpt nu nog de krantenkoppen als er staat ‘PvdA laat 3%-norm los?’. U zal denken, op basis van dit nieuwsberichtje, dat de sociaaldemocraten minder komen opdagen in de Kamer, het zal u worst wezen en u verzuimt het artikel te lezen dat in werkelijkheid verhaalt over ouderwets potverteren door Samsom en Roemer (om maar eens iets te noemen). Slechte publiciteit afwenden door het onderwerp te koppelen aan iets wat niemand interessant vindt. Briljant, gewoon geniaal.

Het goede nieuws
Goed, dat zou wel eens te ver gezocht kunnen zijn. Het laatste zomeronderzoekje voor het einde van het reces is vooral heel erg positief. Deze Kamer, verguisd om haar onmacht, blijkt af te stevenen op een absoluut aanwezigheidsrecord. Onze volksvertegenwoordigers zijn vaker present dan ooit tevoren om onze belangen te dienen.

Hoe zij dit doen leest u de komende weken in een exclusieve serie interviews voor hpdetijd.nl met jonge Kamerleden, waarin zij vertellen wat hun drijft, wat hun politieke ambitie is en wat zij vrezen. We zijn weer begonnen!