Spring naar de content

Gratis gasmasker bij het postkantoor

Aanstaande woensdag is het elf september, beter herkenbaar als 9/11. Er zullen vast mensen zijn die niet graag vliegen op deze dag. Snap ik. Het is ook mijn favoriete vliegdag niet, maar pas toen ik mijn ticket had geboekt, afgelopen zaterdag, besefte ik dat ik zelf toch echt ga vliegen op 9/11. En dan nog wel met staatsvliegtuigmaatschappij El Al naar de aardsvijand van praktisch alle moslimlanden van de wereld: Israël. Preciezer: Tel Aviv.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Iris Hannema

Waarom Tel Aviv?
Omdat het de coolste stad van de wereld is. Denk Rio de Janeiro, ook belachelijk vet, strandstad, altijd warm, hippe mensen, buitengym’s, alles kan, iedereen doet het met iedereen, maar Tel Aviv is maffer, georganiseerder, alle mannen hebben grote neuzen en het beste ontbijt.

Marine op scherp
Maar buiten alle emotionele aspecten die mijn vliegdatum heeft, is er nog een heel andere issue: de gehele Russische en Amerikaanse marine ligt er voor de kust te wachten om een nieuwe oorlog te beginnen tegen Syrië.

Gratis gasmasker bij het postkantoor
Dus in Israël kwam een run op gasmaskers. Want ook al is de kans miniem dat Assad zo ongelooflijk oenig zal zijn om een chemisch wapen op super defensiemacht Israël neer te gooien, nemen de Israëli’s toch het zekere voor het onzekere. Ze stonden uren in de rij om hun gratis gasmasker op te halen bij het postkantoor. Momenteel is men praktisch door de hele voorraad beschermende gezichtsmaskers heen.

Ik ga op reis en neem mee
Dan dus nu mijn vraag die ik mijzelf nooit eerder heb gesteld: neem ik een gasmasker mee op reis? Een extreem vreemde overpeinzing, oprecht. En zo ja, waar koop je die in Nederland? Want ik kwam alleen maar op rare SM-websites terecht en ik wil er wel eentje die het ook doet, mocht, God beware me, zo’n ding echt nodig zijn. Ik mailde een kennis die in Tel Aviv woont. Haar antwoord: “Hoef je niet te kopen, die werken toch niet.”

Wie o wie
Maar toch: wie er nog ergens een werkend gasmasker heeft liggen (niet alleen tegen stof, maar ook tegen gifgassen): ik leen ‘m graag voor een paar weken. I rest my case.

Reisjournalist Iris Hannema (1985) reist sinds 2008 schrijvend en fotograferend, in haar eentje, de wereld over. Als u wilt weten waar zij zich nu bevindt, kunt u haar volgen op Twitter