Spring naar de content

Duitse verkiezingen 2013: dit moet u weten

Zondag 22 september zijn er verkiezingen in Duitsland. U heeft zich nog niet in de materie kunnen verdiepen door alle Prinsjesdagbijlagen en onbegrijpelijke JSF-verhandelingen? HP/De Tijd zet een paar belangrijke zaken op een rij.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Annelies Beltman

CDU vs. SDP
De grootste spelers tijdens de landelijke Duitse verkiezingen aanstaande zondag zijn de CDU (Christelijk Democratische Unie) van bondskanselier Angela Merkel, die een coalitie vorm met het liberale FDP, en de SDP (Sociaal Democratische Partij) van Peer Steinbrück. Daarnaast leggen de Groenen en het extreem-linkse Die Linke enig gewicht in de schaal. Iedere stemgerechtigde Duitser mag twee stemmen uitbrengen: de Erststimme, op een kandidaat uit zijn of haar district, en de Zweitstimme, op een partij. De eerste is belangrijk voor de zetelverdeling in de deelstaten, de tweede voor de Bondsdag.

De belangrijkste verkiezingsthema's 
Duitsland is vooral met Duitsland bezig: de eurocrisis, werkloosheid en het sociaal beleid vormen de belangrijkste thema's. De CDU grijpt elke gelegenheid aan om te benadrukken dat ze Duitsland goed door de crisis heeft geholpen en dat de economie er goed voor staat. Alles wat buiten de grenzen van Duitsland gebeurt is deze verkiezingen ondergeschikt.

Merkelvellianisme
Merkel heeft heel slim enkele linkse standpunten voorzichtig naar zich toe getrokken, zoals het minimumloon en de matiging van huurprijzen. Met dit 'Merkelvellianisme' probeert ze linkse kiezers te verleiden om op de CDU te stemmen. Waarschijnlijk verliest ze ook wat rechtse stemmers, maar ze gokt dat links meer gaat verliezen, waardoor er onder de streep meer voor haar over blijft.

De Merkel-ruit vs. de Steinbrück-middelvinger
Ooit was de 'Merkel-ruit', de verkrampte manier waarop Merkel altijd haar vingertoppen tegen elkaar plaatst, het mikpunt van spot. Enorm groot worden de handen van de bondskanselier afgebeeld op billboards door heel het land. Een strategische zet om een ideaalbeeld neer te zetten: Merkel de krachtige, Merkel de rechtlijnige, Merkel de betrouwbare. Daar tegenover staat nu de middelvinger van SDP-voorman Steinbrück, die zich op provocerende manier heeft laten fotograferen voor de cover van het Süddeutsche Zeitung Magazin. Ook strategisch: nu heeft Steinbrück zijn eigen handelsmerk.

Merkel-Steinbruck_0(via: presseurop)

Merkel gaat winnen
De vraag is met wie Merkel een coalitie gaat vormen als ze wint. Want dat de CDU de grootste wordt, daaraan twijfelt vrijwel niemand, ook al is de partij gezakt in de peilingen. De CDU wil het liefst de huidige coalitie met de FDP voortzetten, maar als die onvoldoende stemmen krijgt, zou het best eens kunnen dat het CDU moet gaan samenwerken met de SDP – iets waar beide partijen overigens ongelukkig mee zouden zijn. Hoewel de winnaar al bekend is, wordt het zo dus toch nog spannend.