Spring naar de content

Goed nieuws? Drugs goedkoper én beter dan ooit

Heroïne, cannabis, cocaïne, het is allemaal goedkoper geworden. En beter. Zo puur als de drugs nu is, is het nog nooit geweest. De internationale strijd tegen drugs heeft gefaald.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Annelies Beltman

In een rapport van het International Centre for Science in Drug Policy dat verscheen in The British Medical Journal werden gegevens uit zeven databanken uit Europa, de Verenigde Staten en Australië met elkaar vergeleken. De straatwaarde van drugs is tussen 1990 en 2010 sterk gedaald, maar de kwaliteit werd steeds beter.

In Europa alleen al daalde de gemiddelde prijs van opiaten en cocaïne, rekening houdend met de inflatie en puurheid van het product, respectievelijk met 74 en 51 procent.

Sinds 1990 wordt er wel veel meer drugs in beslag genomen en onderschept, maar dat heeft dus geen enkel effect op de markt. Het rapport adviseert een andere aanpak: maak het een volksgezondheidsprobleem, behandel het niet meer als een criminaliteitsissue. “De focus moet worden verschoven naar het behandelen van verslavingen en andere middelen waarmee drugsgerelateerde ellende kan worden tegengegaan”, meldt dr. Evan Wood aan de BBC. En de georganiseerde misdaad moet natuurlijk harder worden aangepakt.

Drugsgebruik voorkomen begint uiteraard bij een goede opvoeding. En dat is er een waar K3 maar beter geen rol in kan spelen

Onderwerpen