Spring naar de content

Nobelprijs voor de Literatuur naar Munro: Gijp woedend

Terwijl Alice Munro zich gister wegens gezondheidsredenen afmeldde voor de uitreiking van de Nobelprijs voor Literatuur, zit René van der Gijp thuis, in Dordrecht. Hij is boos. Of, nou ja, boos…

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Frank Heinen

“Eerder teleurgesteld. Zit ik hier met m’n Publieksprijsje van de mensjes van de NS. Lekker hoor, niets mis mee, maar het steekt wel.”

Waarom?
“Kijk, wat je in de literatuur steeds vaker ziet, is dat prijzen door van die zogenaamde jury’s worden uitgereikt. Weet je wie er in die jury’s zitten? Ouwe taarten en mannen die in bibliotheken komen, ik zweer het je. Mensen die nog geen bal recht vooruit kunnen trappen, laat staan 18 interlands op hun naam hebben.”

Je doelt op de Nobelprijs?
“Dat zijn jouw woorden, ouwe reus.”

Maar die NS Publieksprijs is toch prachtig?
“Als je, zoals ik, leeft voor de literatuur, dan is dat eigenlijk niks. Een jaar lang eersteklas reizen krijg je dan… Waar moet ik heen dan? Ik lig toch goed hier, in Dordrecht, op het bankie?”

En een beeld van Jeroen Henneman…
“Dat is natuurlijk wel lekker. Maar weet jij wat het voorstelt? Ik heb geen idee. Wat hep die vrouw nou op d’r rug?! Nee, maar, effe serieus, denk jij nou echt dat zo’n Henneman, dat-ie ’s avonds thuiskomt en tegen z’n vrouw zegt: ‘Weet je wat ik vandaag heb gedaan? Ik heb een open ruggetje van brons gemaakt?’ Nee maar, dat kan toch niet?”

En 7.500 euro…
“Moet ik een halfuurtje voor praten op een teambuildingsavondje bij Philips, ik zweer het je. Dat gaat helemaal nergens over, zo’n prijs. Als Cristiano Ronaldo halverwege een ademhaling is, heeft-ie al twee van die prijsjes verdiend. Echt hoor.
Kijk, die Nobelprijs, dat is ruim een miljoen, geloof ik? Nog steeds een modaal Eredivisiesalaris, maar goed. Gaat-ie naar Marilyn Monroe! Had jij er ooit al van gehoord? Heeft die honderdduizenden boeken in een jaar verkocht? Heeft die weleens een palendansclubje van binnen gezien? Televizierringetje gewonnen? Lijkt me niet.”

Jij vindt dat literaire prijzen voortaan door het publiek uitgereikt moeten worden?
“Ja joh, gewoon die mensjes die die boekies lezen vragen wat ze het leukste boekie vonden, da’s toch het eerlijkste? Zo’n jury is niks man, we hebben in Nederland toch ook geen juryrechtspraak, waarom zouden we dan wel juryuitreikinkies moeten hebben? Dat gaat toch nergens over?”

Heb je nog een reactie op Tommy Wieringa’s uitspraken in DWDD dinsdag?
“Daar heb ik zo om gelachen, ik zweer het je. Die Tommy… Hij is er wel mee in de weer, he. Mooi, man.”

Had hij gelijk? Moet het in de literatuur niet ook om intrinsieke kwaliteit gaan en niet alleen om de stem van het volk?
“Nee, man. Ach, als ik die Tommy hoor denk ik: waar maak je je eigen nou zou druk om joh? Er stond ook een stukkie van ene Weijts in de krant. Ken je die, Weijts? Die schreef dat het rommel was wat ik schreef, en dat onze stemmen gekocht waren door Heineken. Dan kan ik wel boos gaan worden, maar ja… La’ gaan, man, weet je wel.”

Nobelprijs volgend jaar met een publieksstemming?
“Lijkt me wel, toch. Niet dan?”

En Gijp als winnaar?
“Tuurlijk joh. Nobelprijsje, heerlijk man.”