Spring naar de content

Dramatische persconferentie Obama: pers niet meer blij met president

Het zit president Barack Obama niet mee de laatste tijd. De invoering van Obamacare wil maar niet echt lukken: de site waar Amerikanen zich aan kunnen melden ligt er om de haverklap uit en veel Amerikanen verliezen hun huidige zorgverzekering, ondanks beloften van Obama dat dat niet zou gebeuren. Slechts 106.000 Amerikanen slaagden erin zich te verzekeren, wat een vijfde is van wat de regering had voorspeld.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Frank Verhoef

Obama hield gisteren een persconferentie om de gemoederen in de Verenigde Staten tot bedaren te brengen, maar (ook) dat verliep niet helemaal volgens plan. De discussie gaat in Amerika trouwens allang niet meer over Obamacare zelf, maar of de federale overheid al dan niet voor het geluk van mensen kan zorgen door ze ergens toe te dwingen.

Republikeinen zien in de moeizame invoering van Obamacare hét bewijs dat het big government-denken van Obama helemaal niet werkt en gedoemd is te mislukken. Veel Democraten zijn nog altijd hoopvol, hoewel ook zij steeds kritischer beginnen te worden over het ambitieuze bureaucratische project van de president. Zelfs de Amerikaanse pers, die over het algemeen toch wel Obama-gezind is, is nu zeer sceptisch.

De persconferentie die Obama gisteren hield naar aanleiding van de problemen met Obamacare werd live op Twitter afgekraakt door journalisten van links tot rechts. The Huffington Post maakte een mooi overzichtje van de reacties van journalisten.

Dave Weigel van MSNBC schreef bijvoorbeeld: “If you were wondering ‘can Obama say something more confusing than his answers in the Denver debate’ you have your answer.” En Adam Nagourney van The New York Times twitterde: “Has there been a worse – and more legacy-defining and First Term-record-squandering – Second Term in the history of the presidency?”

The Washington Post gaf een opsomming van de meest opvallende uitspraken van Obama tijdens de persconferentie. Volgens de auteur van het Washington Post-stukje zit Amerika nu opgescheept met een incompetente president: “This is a president adrift, confused and entirely over his head. He has, in essence, confirmed what his harshest critics have long been arguing: he is incompetent and unknowledgable about how the world operates. And we have three more years left of this.”

Misschien is het ook een beetje de schuld van Obama zelf dat de pers hem zo massaal afvalt. Hij zei aan het eind namelijk: “The things that go right, you guys aren’t going to write about.” Tja, dan vráág je er natuurlijk om dat je door de mangel wordt gehaald door de pers. Want als journalisten ergens een hekel aan hebben, dan is het wel kritiek op hun beroepsgroep.