Spring naar de content

De even wonderlijke als onaangename geschiedenis van Frankrijks beste kopper

Alexandre Villaplane had de geschiedenis in kunnen gaan als de beste kopper die Frankrijk ooit gekend heeft. Of als de man die 25 interlands speelde, of als aanvoerder in Frankrijks allereerste WK-wedstrijd ooit, in 1930 tegen Mexico. Hij had herinnerd kunnen worden als de wegbereider van Zidane, als eerste Algerijn in het Franse elftal. Ja, dat had allemaal gekund.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Frank Heinen

Edelstenendiefstal
Begin jaren dertig verloor Alexandre Villaplane langzaam zijn interesse in de sport waarin hij jaren zo had uitgeblonken. Hij werd verdacht van omkoperij, legde zich toe op de paardensport, werd schuldig bevonden aan weer nieuwe omkoperij en verdween in 1934 achter de tralies.
Daar, in het cachot, is de herinnering aan zijn gouden jaren voorgoed vervaagd.

Eenmaal vrij raakte Villaplane al snel betrokken bij de Franse afdeling van de Gestapo. Het was zijn taak om joodse goudhandelaren bij de Duitsers aan te brengen. Na een edelstenendiefstal werd hij door de SS gearresteerd, maar kwam al snel weer vrij en werd lid van de beruchte Noord-Afrikaanse Brigade, een gruwelijk clubje immigranten dat nauw samenwerkte met de nazi’s. Uiteindelijk kreeg Villaplane de leiding over de Brigade, samen met de beruchte oorlogsmisdadigers Bonny en Lafont.
Zijn bijnaam in die jaren luidde SS Mohammed.

Executie van elf mensen
Later zou hij het nog schoppen tot SS Untersturmfuhrer en spoorde hij verzetsleden op. In die functie executeerde hij op 11 juni 1944 elf mensen.
Onder leiding van Villaplane werd een groep joodse gevangenen door het dorpje Mussidan naar een bosje geleid.
Daar werden ze een voor een afgemaakt.

Niet veel later, toen de rasopportunist Villaplane begon te vermoeden dat Duitsland de oorlog misschien niet zou gaan winnen, begon hij aan een ingewikkeld dubbelspel. Het werd zijn dood: op 1 december 1944 werd hij ter dood veroordeeld en op Tweede Kerstdag stierf hij voor het executiepeloton.

Alexandre Villaplane had de geschiedenis in kunnen gaan als de beste kopper die Frankrijk ooit gekend heeft. De geschiedenis zal hem echter vooral onthouden als een manipulerend stuk uitschot.