Spring naar de content

Doe als New Yorkse hipsters (en donder op met je laptop)

Bedford Avenue is met 16,4 kilometer de langste straat van Brooklyn en doorkruist 132 straten. Brooklyn, ‘de overkant’ van Manhattan, is cool. Twintig jaar geleden wilde niemand hier wonen, in dit ‘verdorven stukje metropool’. Tegenwoordig willen zelfs de yuppen uit Manhattan naar dit deel verhuizen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Iris Hannema

Blackbean burgers
In de wijk Williamsburg ter hoogte van South 3th Street, op Bedford 352, zit restaurant Rabbithole, met een menu van gestoomde mosselen, blackbean veggie burgers en beignets van artisjokken. Hier geen gratis wifi en gelieve geen laptops op tafel want de schreeuw naar internetrust is pas echt hip. Hier zitten mooie, jonge, gemutste, bretels-dragende types met elkaar te praten. Jawel, te praten en niet te Facebooken.

Altijd koffietijd
Wat de New Yorkse hipster uit Williamsburg al velen jaren zat zijn, begin ik onderhand ook heel erg beu te worden: al die mensen in hostels, vliegvelden en koffiebars met hun gezicht in hun laptop of duim schuivend op hun smartphone. Ik moet eerlijk bekennen dat ik er ook graag gebruik van maak, zeker in het buitenland. Eindelijk wifi, kop black drip coffee erbij, eensgezinde semi-collega’s naast je. En toch sluit ik mij aan bij de New Yorkse hipsters die massaal het internet uitbraken; de wereld wordt er zo ontzettend ongezellig van.

Verboden voor freelancers
Wanneer zal de eerste Nederlandse koffiebar stoppen met het aanbieden van gratis wifi en trots een bordje ophangen: ‘Kom binnen! Hier GEEN wifi!’ Bezoekers zullen ook geen laptops of telefoons meer gebruiken. Wie toch stiekem bellend, sms’end of op een andere manier connect met het internet, moet een rondje van de zaak geven. En wie kent de afspraak dat er tijdens dinertjes met vrienden niet met de vingers aan de mobiele telefoon gezeten mag worden? Wie zich niet kan inhouden, betaalt het dinertje voor iedereen. Ja, voorspel ik, dat gaat allemaal gebeuren. We mopperen op de dommeriken in de Verenigde Staten, maar hun hypes volgen we nog steeds met trots. Gegarandeerd.

Reisjournalist Iris Hannema (1985) reist sinds 2008 schrijvend en fotograferend, in haar eentje, de wereld over. In februari 2014 debuteert zij bij De Arbeiderspers met ‘Miss yellow hair, hello!’ Als u wilt weten waar zij zich nu bevindt, kunt u haar volgen op Twitter.